Antena 3 Externe Rusia suspendă, de azi, importurile de carne de vită din România

Rusia suspendă, de azi, importurile de carne de vită din România

de M.Z.    |    06 Aug 2014   •   13:58
Rusia suspendă, de azi, importurile de carne de vită din România
Sursa foto: Foto: talkingpointsmemo.com
Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia (Rosselhoznadzor) a suspendat, începând de miercuri, importurile de carne de vacă şi bovine din România.
 
Decizia este una temporară, a anunţat instituţia, care pune gestul pe seama unei epidemii de "encefalopatie spongiformă bovină" (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune, informează Reuters, potrivit Agerpres.
 
Măsura de faţă vine după ce marţi, preşedintele Vladimir Putin a ordonat Guvernului să elaboreze măsuri de ripostă la noile sancţiuni europene şi americane adoptate săptămâna trecută contra Rusiei, pe care Occidentul o acuză că este implicată în conflictul din estul Ucrainei.
 
Ştirea referitoare la suspendarea importurilor de carne de vită din România a apărut prima dată la începutul lunii iulie a acestui an.
 
În prezent, autorităţile sanitare veterinare din România au contrazis informaţiile, afirmând că Rusia nu importă bovine, carne de vită şi produse din carne din România, iar "epidemia" la care se face referire este de fapt un caz izolat, atipic de ESB, care nu pune în pericol sănătatea omului. 
 
De asemenea, în Romania nu s-a înregistrat niciodată forma clasică de "encefalopatie spongiformă bovină" (ESB), au afirmat reprezentanţii ANSVSA.
 
La începutul lunii iunie, România a primit din partea Organizaţiei Internaţionale de Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune".
 
România a efectuat analize timp de şapte ani pentru a putea primi acest standard din partea OIE, "standardul de top din cele trei pe care le emite".
 
Din cele 178 de state membre OIE, doar 25 au standardul de risc neglijabil la fel ca al României, 20 au risc controlat, iar restul ţărilor sunt cu risc nedeterminat.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close