Antena 3 CNN Externe Șeful marinei din Germania demisionează după ce a spus că Vladimir Putin ”merită respectat”, iar peninsula Crimeea e „pierdută”

Șeful marinei din Germania demisionează după ce a spus că Vladimir Putin ”merită respectat”, iar peninsula Crimeea e „pierdută”

Șeful marinei germane a demisionat sâmbătă după ce a fost criticat pentru că a spus că președintele rus Vladimir Putin merită respect și că Kievul nu va recâștiga niciodată Crimeea anexată de la Moscova.

Șeful marinei din Germania demisionează după ce a spus că Vladimir Putin ”merită respectat”, iar peninsula Crimeea e „pierdută”
Sursa foto: Twitter/BILD
de Alexandra Ionescu    |    23 Ian 2022   •   10:44

„I-am cerut ministrului Apărării Christine Lambrecht să mă elibereze de sarcinile mele cu efect imediat”, a declarat viceamiralul Kay-Achim Schoenbach într-un comunicat. Ministrul mi-a acceptat cererea”.

Schoenbach a făcut remarcile la o discuție de grup de reflecție din India, vineri, iar videoclipul a fost publicat pe rețelele de socializare. Comentariile au venit într-un moment sensibil, deoarece Rusia a adunat zeci de mii de soldați la granițele Ucrainei.

Eforturile diplomatice sunt concentrate pe prevenirea unei escalade. Rusia neagă că plănuiește să invadeze Ucraina.

La New Delhi, Schoenbach, vorbind în engleză, a spus că Putin caută să fie tratat ca un egal de către Occident.

„Ceea ce el (Putin) își dorește cu adevărat este respect”, a spus Schoenbach.

„Şi, Dumnezeule, să arăţi cuiva respect e atât de ieftin, nu costă nimic. E chiar uşor să îi acordăm respectul cuvenit şi respectul pe care, probabil, îl şi merită”, a spus Schoenbach, numind Rusia o țară veche și importantă.

De asemenea, a adăugat că „peninsula Crimeea a dispărut, nu se va mai întoarce niciodată, acesta este un fapt”, contrazicând poziția comună vestică conform căreia anexarea de către Moscova a peninsulei de Ucraina în 2014 nu poate fi acceptată și trebuie inversată.

Înainte de demisia lui Schoenbach, ministerul apărării a criticat public remarcile acestuia, spunând că acestea nu reflectă poziția Germaniei nici în conținut, nici în formulare.

Schoenbach și-a cerut scuze pentru comentariile sale.

„Remarcile mele neplăcute din India... pun din ce în ce mai mult o presiune asupra biroului meu”, a spus el. „Consider că acest pas (demisia) este necesar pentru a evita alte daune aduse marinei germane, forțelor germane și, în special, Republicii Federale Germania”.

Ministerul de Externe ucrainean a cerut Germaniei să respingă public comentariile șefului marinei. Comentariile lui Schoenbach ar putea afecta eforturile occidentale de a detensiona situația, a spus Ucraina într-un comunicat.

„Ucraina este recunoscătoare Germaniei pentru sprijinul pe care l-a oferit deja din 2014, precum și pentru eforturile diplomatice de soluționare a conflictului armat ruso-ucrainean. Însă declarațiile actuale ale Germaniei sunt dezamăgitoare și contravin acestui sprijin și efort”, a declarat ministrul Dmytro Kuleba pe Twitter, potrivit Reuters.

×
Subiecte în articol: Sef marina Germania comentarii Crimeea demisie
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close