Antena 3 CNN Externe Situație tensionată în Spania. Madridul se pregătește să suspende autonomia Cataloniei

Situație tensionată în Spania. Madridul se pregătește să suspende autonomia Cataloniei

Situație tensionată în Spania. Madridul se pregătește să suspende autonomia Cataloniei
Sursa foto: Foto: pixabay.com
27 Oct 2017   •   11:53

Guvernul spaniol propune luarea de măsuri drastice pentru 'restabilirea ordinii constituționale' în Catalonia, cerând Senatului, convocat vineri, să autorizeze înlocuirea executivului regional, plasarea parlamentului catalan sub tutelă, precum și luarea sub control a poliției și media publice, notează AFP, care prezintă lista puterilor solicitate de executivul central, condus de premierul Mariano Rajoy.

Funcțiile guvernului catalan vor fi exercitate de 'organe create în acest scop de guvernul național', dar, 'în principiu, de către ministerele (naționale) atât timp cât va dura această situație excepțională', a explicat Rajoy.

El a cerut camerei legislative superioare să-l autorizeze să dizolve parlamentul catalan și să convoace noi alegeri 'în termen de șase luni după votul Senatului', competență ce revine în mod obișnuit șefului guvernului regional.

Guvernul conservator de la Madrid mai cere Senatului puterea de a numi, demite sau înlocui responsabili în toate organismele și entitățile care depind de Generalitat.

Televiziunea și radioul publice (TV3 și Catalunya Radio) vor trece, la rândul lor, sub controlul guvernului central, pentru a garanta 'transmiterea unei informații fiabile, obiective și echilibrate'.

În ce privește parlamentul catalan, guvernul cere punerea sub tutelă a activității acestuia, un legislativ regional în care partidele separatiste dispun din 2015 de o majoritate de 72 de mandate din totalul de 135.

Acești deputați au aprobat la 6 septembrie legea de organizare a referendumului de independență (desfășurat la 1 octombrie), lege anulată ulterior de Curtea Constituțională, ale cărei competențe nu le mai recunosc.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Spania Catalonia autonomie
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close