x close

Snowden deţine "o cantitate enormă de documente", care ar putea provoca şi mai multe pagube SUA

de G.S.    |    14 Iul 2013   •   10:38
Snowden deţine "o cantitate enormă de documente", care ar putea provoca şi mai multe pagube SUA 416 Foto: Agerpres/Xinhua
Fostul consultant al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden deţine "o cantitate enormă de documente" a căror eventuală apariţie în presă ar provoca şi mai multe pagube Statelor Unite, a declarat într-un interviu jurnalistul care a publicat primele dezvăluiri ale acestuia, scire AFP, conform Agerpres.
 
"Snowden are suficiente informaţii ca să provoace într-o clipă mai multe pagube cum nu a făcut nicio altă persoană în istoria Statelor Unite", a afirmat ziaristul american Glenn Greenwald în interviul apărut în ediţia de sâmbătă a cotidianului argentinian La Nacion.
 
Editorialist al cotidianului britanic The Guardian, Glenn Greenwald, stabilit în Brazilia, a fost ales de Edward Snowden ca să publice primele dintr-o serie de senzaţionale dezvăluiri referitoare la programul secret al SUA de supraveghere a comunicaţiilor în străinătate. 
 
Greenwald păstrează în continuare legătura cu informaticianul american, fost consultant al Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA), căutat de Statele Unite pentru spionaj şi blocat de la 23 iunie pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. 
 
Aflat în Brazilia, Greenwald a declarat ziarului amintit că Snowden "deţine o cantitate enormă de documente ce ar provoca pagube grave guvernului Statelor Unite dacă ar fi publicate". 
 
Totuşi, "nu acesta este obiectivul lui Snowden", a dat asigurări jurnalistul. 
 
Obiectivul său, a continuat el, este să dezvăluie riscurile reprezentate de "programele informatice pe care persoane din întreaga lume le utilizează fără să ştie la ce se expun şi fără să accepte conştient să renunţe la dreptul lor la protecţia vieţii private". 
 
Snowden a anunţat vineri că va cere azil temporar în Rusia aşteptând să poată pleca în America Latină. Trei ţări latino-americane, Bolivia, Nicaragua şi Venezuela, i-au oferit azil politic. 
 
Pentru Glenn Greenwald, există posibilitatea ca cineva să încerce să îl omoare pe Snowden, însă fostul consultant al NSA "a trimis deja mii de documente şi a făcut în aşa fel ca mai multe persoane din întreaga lume să dispună de arhivele complete" ale informaţiilor pe care le-a cules. 
 
"Guvernul Statelor Unite trebuie să se roage zilnic ca să nu i se întâmple ceva lui Snowden, deoarece, dacă i se întâmplă ceva, toate informaţiile vor fi dezvăluite şi ar fi cel mai urât coşmar", a continuat jurnalistul. 
 
Glenn Greenwald a făcut cunoscut că dispune şi el de o mare cantitate de informaţii relative la operaţiunile de supraveghere din America Latină, mai scrie AFP.
 

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati