Antena 3 CNN Externe Snowden: NSA a transmis date confidenţiale brute Israelului

Snowden: NSA a transmis date confidenţiale brute Israelului

Snowden: NSA a transmis date confidenţiale brute Israelului
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.T.    |    18 Sep 2014   •   09:41

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a oferit Israelului informaţii confidenţiale brute şi necenzurate, încălcând astfel protocolul internaţional, susţine Edward Snowden, informează AFP, citată de Agerpres.

Informaţiile confidenţiale care sunt schimbate între guverne sunt, în general, prelucrate, pentru a ascunde anumite nume sau alte detalii sensibile, însă fostul consultant NSA a precizat că Washingtonul a transmis sistematic aliatului său israelian date brute, necenzurate sau editate.

Aceste date conţin, printre altele, unele conversaţii private şi numele celor care comunică, inclusiv cetăţeni americani care discută cu apropiaţi din Israel şi din Teritoriile Palestiniene.

„Este unul din cele mai mari abuzuri pe care le-am văzut vreodată”, a afirmat  Snowden pentru New York Times.

În prezent refugiat în Rusia, Snowden susţine că informaţiile erau oferite Unităţii 8200, unitate de elită a serviciilor secrete israeliene, un echivalent al NSA.

Israel şi NSA au un acord prin care toate formele de comunicare pot fi transmise între cele două părţi, de la transcrieri neprelucrate de documente, până la telexuri, facsimile, înregistrări vocale, precum şi date ale serviciilor de informaţii.

În opinia lui Snowden, această notă confirmă că NSA „'trimite sistematic”' date brute în Israel.

Edward Snowden a devenit celebru după ce a transmis presei zeci de mii de documente care dovedesc amploarea activităţilor de supraveghere ale NSA în lume, dezvăluiri calificate drept „acte de trădare” de către preşedintele Comisiei pentru servicii secrete din Camera Reprezentanţilor din SUA.

Căutat pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului, informaticianul riscă până la 30 de ani de închisoare în SUA. 

×
Subiecte în articol: Edward Snowden NSA Israel SUA
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close