Antena 3 CNN Externe SUA şi Uniunea Europeană cer Rusiei să renunţe la ?întărirea relaţiilor? cu separatiştii din Georgia

SUA şi Uniunea Europeană cer Rusiei să renunţe la ?întărirea relaţiilor? cu separatiştii din Georgia

SUA şi Uniunea Europeană cer Rusiei să renunţe la ?întărirea relaţiilor? cu separatiştii din Georgia
19 Apr 2008   •   12:42

Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut Rusiei să-şi anuleze decizia de a „întări cooperarea” cu republicile separatiste din Georgia. Rusia pare să dea înapoi şi afirmă că vrea „normalizarea” relaţiilor cu Georgia, dar guvernul de la Tbilisi nu are încredere în asigurările Moscovei. Ministerul rus de Externe a anunţat vineri că preşedintele Vladimir Putin a ordonat ridicarea tuturor sancţiunilor împotriva Georgiei, rămase încă în vigoare. Sancţiunile fuseseră impuse în 2006, după arestarea unor ofiţeri ruşi la Tbilisi, pentru spionaj.

Un oficial rus şi-a exprimat speranţa „că măsurile noastre (ale Rusiei n.r.) vor fi primite corect de autorităţile georgiene, de la care aşteptăm măsuri la fel de pozitive în spiritul respectului reciproc pentru interesele legitime ale ambelor părţi, în sfera securităţii şi cooperării regionale.

Anunţul a fost, însă, primit cu răceală la Tbilisi, deoarece venea la numai două zile după decizia „consolidării relaţiilor” cu guvernele secesioniste din Abhazia şi Osetia de Sud. Georgia susţine că decizia reprezintă o „anexare de facto” a celor două republici şi o ripostă la independenţa provinciei Kosovo şi extinderea NATO în fosta Uniune Sovietică.

Uniunea Europeană şi-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea Georgiei şi a cerut tuturor părţilor să evite escaladarea conflictului. Statele Unite s-au pronunţat în acelaşi sens. Departamentul de Stat a subliniat din nou că situaţia din Kosovo este „unică” şi nu poate fi un precedent pentru separatiştii din Georgia sau din orice altă parte a lumii.

Antena 3

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close