Antena 3 CNN Externe SUA nu vor trimite trupe în Ucraina, dar vor sprijini membrii NATO care decid să facă acest lucru

SUA nu vor trimite trupe în Ucraina, dar vor sprijini membrii NATO care decid să facă acest lucru

Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a spus că țările NATO ar putea decide să trimită trupe în Ucraina, deși Statele Unite nu vor face acest lucru.

SUA nu vor trimite trupe în Ucraina, dar vor sprijini membrii NATO care decid să facă acest lucru
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    21 Mar 2022   •   09:47

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfeld, consideră că participarea trupelor americane la contingentul ONU de menținere a păcii din Ucraina este puțin probabilă.

Ea a precizat că, în timpul vizitei în Polonia, președintele american va discuta cu omologul său polonez problema aducerii forțelor de menținere a păcii în Ucraina.

Diplomatul a menționat că este puțin probabil ca Statele Unite să ia parte la aceasta, dar vor sprijini aliații NATO care vor lua o astfel de decizie.

„Pot spune că trupele americane nu vor călca pe teritoriul Ucrainei.

Președintele (Joe Biden - n.red.) a precizat acest lucru, dar alte țări NATO ar putea decide că vor să trimită trupe în Ucraina”, a spus Thomas- Greenfield.

Ea a clarificat că aceasta va fi o decizie pe care țările NATO au dreptul să o ia.

Biden urmează să participe joi la summitul NATO, urmat de o întâlnire cu liderii Consiliului European vineri, în timp ce Statele Unite și națiunile aliate încearcă să exercite presiuni diplomatice și financiare asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a înceta invazia sa de aproape o lună în Ucraina.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, întrebat în emisiunea „Meet the Press” de la NBC dacă cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru o zonă de excludere aeriană nu este luată deloc în calcul, a spus că aliații caută să „susțină Ucraina”, dar nu să escaladeze tensiunile cu Rusia.

„Este extrem de important să prevenim ca acest conflict să devină un război cu drepturi depline între NATO și Rusia, deoarece asta va provoca mult mai multe daune, mult mai multe morți și distrugeri decât ceea ce vedem acum în Ucraina”, a spus Stoltenberg.

„Rusia este o putere nucleară. Președintele Putin transmite acum o retorică nucleară foarte periculoasă”.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care a apărut la „Face the Nation” de la CBS, a spus, în ciuda faptului că Rusia ar fi lansat recent rachete hipersonice asupra Ucrainei, noul armament nu reduce pierderile semnificative cu care se confruntă trupele terestre ruse.

Ambasadorul ucrainean în Statele Unite, Oksana Markarova, a spus că țara ei rămâne deschisă discuțiilor diplomatice cu Rusia în speranța de a opri vărsarea de sânge.

„A negocia nu înseamnă a te preda”, a spus Markarova. „Nu suntem pregătiți să renunțăm nici la visele noastre cu privire la suveranitatea teritorială sau la integritate, dar suntem gata să negociem chiar și cu inamicul brutal pentru a-l opri.

Și le cerem tuturor prietenilor și aliaților noștri să ne ajute să luptăm cu succes, dar și să punem toată presiunea pentru ca Rusia să negocieze.”

 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina NATO SUA
Parteneri
Un nou val de praf Saharian vine peste România
x close