Antena 3 CNN Externe Summit UE-Ucraina, la Kiev | Moment decisiv, la aproape un an de război împotriva Rusiei

Summit UE-Ucraina, la Kiev | Moment decisiv, la aproape un an de război împotriva Rusiei

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 12:40 03 Feb 2023 Modificat la 13:03 03 Feb 2023

Kievul a organizat astăzi, în premieră, summit-ul Ucraina-Uniunea Europeană, prin care speră să accelereze aderarea la UE.

Sunt aşteptate decizii cruciale în ceea ce priveşte războiul cu Rusia, dar şi în privinţa posibilei aderări a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Reuniunea are loc cu 3 săptămâni înainte de împlinirea unui an de război în Ucraina.

Ursula von der Leyen a ajuns joi la Kiev, alături de 15 comisari europeni, pentru a participa la summit-ul UE-Ucraina.

Citește și: Operațiunea "Salvați tricoul lui Zelenski" agită apele la summit-ul UE - Ucraina | Ce li s-a transmis participanților

Astăzi, șefa Comisiei Europene și președintele Consiliului European, Charles Michel, se vor întâlni cu președintele Volodimir Zelenski. Este cea mai mare delegație a Uniunii Europene care vizitează Kievul, de la începutul invaziei ruse.

”Ne aflăm aici împreună pentru a arăta că UE este alături de Ucraina mai ferm ca niciodată”, a spus şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Reuniunea la nivel înalt reprezintă un pas important, la câteva luni după ce Kievul a primit statutul oficial de candidat la aderarea la UE.

Sprijinul militar și financiar suplimentar din partea Uniunii Europene ar trebui să domine agenda.

Uniunea în ansamblul ei și membrii individuali au furnizat deja Ucrainei arme și echipamente militare în valoare de 11,5 miliarde de euro.

În acest an, comunitatea va oferi, de asemenea, 18 miliarde de euro ca sprijin financiar, astfel încât guvernul de la Kiev să poată continua să plătească salarii și pensii și să mențină funcționarea facilităților publice, cum ar fi spitalele.

Kievul a solicitat aderarea la UE la câteva zile după ce Rusia și-a lansat invazia, pe 24 februarie 2022. I s-a acordat statutul de candidat în iunie 2022.

Summitul de la Kiev ar trebui să recunoască eforturile de până acum și să încurajeze Ucraina să continue reformele.

Cu toate acestea, mesajul europenilor către Kiev trebuie să fie că sprijină pe deplin Ucraina, dar că procesul de aderare va dura.

Summit-ul are loc în condiţiile în care un scandal de corupție a zguduit recent Ucraina, iar mai mulți oficiali guvernamentali de rang înalt au fost demiși sau au fost nevoiți să renunțe la locurile de muncă.

UE, un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană intenţionează să finalizeze un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, va fi al 10-lea de la începutul războiului.

Anunţul ar urma să fie făcut chiar pe 24 februarie, în ziua în care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei.

Una dintre cele mai semnificative măsuri este plafonarea preţului la exportul de petrol rusesc la nivelul de 60 de dolari.

Sunt pregatite si restricții asupra sectorului nuclear al Rusiei, urmate de interzicerea completă a cooperării cu industria nucleară rusă.

Interzicerea comerțului cu diamante, care nu este încă acoperită de interdicțiile privind bunurile de lux din cauza rolului major al Belgiei în industria diamantelor și opoziția rezultată împotriva interdicției, este și ea pe lista de sancțiuni.

O altă măsură care ar putea fi adoptata vizează extinderea interdicțiilor bunurilor cu dublă utilizare, adică acele produse și tehnologii care au în mod normal utilizări civile, dar ale căror caracteristici pot avea și aplicație militară sau pot contribui la dezvoltarea și producerea armelor de distrugere în masă.

În această categorie intră, de exemplu, circuitele integrate, condensatoarele, mașinile-unelte sau camerele de luat vederi electronice

O altă sancțiune pentru Rusia ar fi și eliminarea băncilor rusești suplimentare din angajamentele SWIFT. SWIFT reprezintă un sistem de comunicare care interconectează băncile din întreaga lume pentru tranzacții financiare și plăți internaționale rapide și sigure. Cu alte cuvinte, este o rețea de mesagerie, parte a sistemului global de plăți.

Prin urmare, se spune că SWIFT este mecanismul fundamental care asigură finanțarea comerțului internațional. Îndepărtarea Rusiei din acest sistem ar înseamna un blocaj bancar în privința plăților pe care guvernul de la Moscova le face în întreaga lume.

Se mai vorbește de interzicerea unor posturi mass-media ruseşti suplimentare.

×
Parteneri
x close