Antena 3 CNN Externe Talibanii vor reduce drepturile femeilor din Afganistan după retragerea trupelor americane, arată un raport al serviciilor americane de informații

Talibanii vor reduce drepturile femeilor din Afganistan după retragerea trupelor americane, arată un raport al serviciilor americane de informații

Talibanii ar urma să anuleze multe dintre progresele înregistrate în ceea ce privește drepturile femeilor din Afganistan în cazul în care această grupare ar recâștiga puterea odată cu retragerea trupelor occidentale, se arată într-o evaluare publicată marți de analiști ai serviciilor americane de informații.

Talibanii vor reduce drepturile femeilor din Afganistan după retragerea trupelor americane, arată un raport al serviciilor americane de informații
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    06 Mai 2021   •   20:34

Decizia preşedintelui SUA, Joe Biden, luna trecută, de a retrage ultimii 2.500 de soldaţi americani - declanşând retragerea altor forţe străine - alimentează temerile că Afganistanul ar putea intra într-un război civil complet care ar putea readuce talibanii la putere.

Trupele NATO, inclusiv cele româneşti vor fi retrase odată cu cele americane.

Raportul Consiliului Național de Informații al SUA întărește temerile potrivit cărora talibanii vor relua tratamentul brutal la care femeile au fost supuse sub conducerea lor în perioada 1996-2001 în cazul în care insurgenții ar câștiga controlul asupra acestei țări, notează CNN.

"Talibanii rămân în general consecvenţi în abordarea lor restrictivă cu privire la drepturile femeilor şi ar inversa o mare parte din progresele care au avut loc în ultimele două decenii, în cazul în care grupul va recâştiga puterea naţională", a afirmat principalul organism de analize al comunităţii de informaţii americane.

Raportul mai arată că progresele înregistrate în privința drepturilor femeilor din Afganistan s-au datorat în principal presiunilor externe, mai degrabă decât ca urmare a existenței unui sprijin la nivel intern în acest sens.

În timpul guvernării talibane din anii `90, femeile erau ținute preponderent în casă, iar fetele nu aveau acces la educație.

În ciuda protestelor din SUA și Europa, talibanii au aplicat cu brutalitate versiunea lor extremă de lege islamică, confruntându-se cu prea puține consecințe.

Abia după ce invazia condusă de SUA a înlăturat grupul care i-a adăpostit pe Osama bin Laden și rețeaua al-Qaeda,  respectarea drepturilor omului în Afganistan a devenit o prioritate pentru Occident.

Administraţia Biden s-a angajat să continue asistenţa civilă după plecarea trupelor americane, inclusiv în cazul programelor pentru femei.

Dar a avertizat că Afganistanul va suferi izolarea şi sancţiunile dacă ar renunţa la drepturile omului.

×
Subiecte în articol: Afganistan NATO talibani
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close