Antena 3 CNN Externe Țara care vrea să amplaseze în spaţiu o „lună artificială”. Motivul este surprinzător

Țara care vrea să amplaseze în spaţiu o „lună artificială”. Motivul este surprinzător

Țara care vrea să amplaseze în spaţiu o „lună artificială”. Motivul este surprinzător
Sursa foto: Foto: pixabay.com
19 Oct 2018   •   18:48

China doreşte să lanseze în spaţiu, până în 2020, o "Lună artificială" care să reflecte lumina solară spre Pământ în timpul nopţii, în scopul realizării unei economii a consumului de energie electrică pentru iluminatul stradal şi al locuinţelor din oraşul Chengdu (sud-vest), conform AFP.

Acest satelit, echipat cu o peliculă reflectorizantă, va asigura de opt ori mai multă lumină decât Luna pe timpul nopţii pentru oraşul Chengdu, conform publicaţiei China Daily. 

Primul satelit de acest fel, un prototip, urmează să fie trimis în spaţiu, iar în caz de succes va fi urmat de alţi trei sateliţi similari la orizontul anului 2022, conform lui Wu Chunfeng, directorul Tian Fu New Area Science Society, organismul responsabil de acest proiect.

"Prima 'Lună' va fi un satelit experimental, însă cele trei ce vor fi lansate în 2022 vor reprezenta produsul finit. Aceşti sateliţi au un uriaş potenţial în ceea ce priveşte serviciile oferite populaţiei şi din punct de vedere economic", a precizat Wu Chunfeng.

Prin faptul că va reflecta lumina solară pe timpul nopţii asupra oraşului (iluminând, conform proiectului o suprafaţă de 50 km pătraţi), "Luna" artificială, amplasată la 500 de kilometri altitudine, ar putea face inutil iluminatul stradal, ceea ce ar reprezenta o economie de aproximativ 150 de milioane de euro anual pentru municipalitatea din Chengdu (în condiţii de cer senin).

O astfel de sursă de lumină ar putea fi folosită şi în caz de catastrofe naturale, canalizând razele solare spre zonele în care alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă, conform lui Wu Chunfeng. 

China nu este prima ţară care încearcă un astfel de proiect. În anii '90 cercetători ruşi au demarat un proiect similar, denumit "Znamya" (drapel n.r.), la care însă s-a renunţat.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: China Luna spatiu
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close