Antena 3 CNN Externe Țările NATO au decis că trebuie să împiedice Rusia să câștige războiul împotriva Ucrainei

Țările NATO au decis că trebuie să împiedice Rusia să câștige războiul împotriva Ucrainei

Țările și partenerii NATO au ajuns la un acord că nu trebuie să permită victoria armatei ruse în Ucraina.

Țările NATO au decis că trebuie să împiedice Rusia să câștige războiul împotriva Ucrainei
Sursa foto: Getty
de Alexandra Ionescu    |    20 Apr 2022   •   09:02

Acest lucru a fost anunțat de cancelarul german Olaf Scholz în urma unei videoconferințe cu participarea liderilor occidentali, relatează Vocea Americii .

La videoconferință au participat, pe lângă Scholz, președinții Statelor Unite, Poloniei, Franței, României, prim-miniștrii Marii Britanii, Japoniei și Italiei, precum și alți oficiali, inclusiv lideri ai Uniunii Europene.

„Împreună cu partenerii noștri din UE și NATO, suntem absolut unanimi în opinia noastră că Rusia nu ar trebui să câștige acest război”, a spus Scholz.

Cancelarul s-a adresat direct președintelui rus Vladimir Putin:

"Opriți bombardarea orașelor ucrainene. Permiteți-mi să stabilesc un armistițiu imediat și să vă retrag soldații. Opriți acest război teribil."

Scholz a numit acțiunile Federației Ruse în Ucraina ”un război fără sens” și „o încălcare flagrantă a dreptului internațional”.

Biroul premierului britanic Boris Johnson a declarat în urma conferinței video că „liderii au convenit să lucreze împreună pentru a găsi o soluție de securitate pe termen lung, astfel încât Ucraina să nu poată fi atacată din nou în acest fel”.

Statele Unite, la rândul lor, vor crește aprovizionarea cu artilerie către Ucraina, a declarat președintele Joe Biden.

În cadrul ședinței virtuale, aceștia au discutat și despre evoluția ulterioară a situației din Ucraina și cum să ofere oficial Kievului garanții de securitate după încheierea războiului, având în vedere că Ucraina nu face parte din NATO.

Potrivit Franței, aceste garanții vor fi mai asemănătoare cu articolele Cartei UE privind apărarea colectivă a țărilor care compun componența acesteia decât cu art. 5 din Carta NATO, care declară că un atac asupra unei țări a alianței este un atac asupra tuturor statelor incluse în bloc.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina NATO
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close