Antena 3 CNN Externe Tehnologia care ne-ar putea apăra de efectele devastatoare ale cutremurelor, testată cu succes de americani

Tehnologia care ne-ar putea apăra de efectele devastatoare ale cutremurelor, testată cu succes de americani

Tehnologia care ne-ar putea apăra de efectele devastatoare ale cutremurelor, testată cu succes de americani
Sursa foto: Foto: www4.kke.co.jp
22 Mai 2012   •   13:33

O echipă de cercetători americani a testat cu succes izolatorii anticutremur inventaţi de chilieni. Aceştia se montează sub clădire şi reduc simţitor undele de şoc.

În februarie 2010, un cutremur cumplit a îngenuncheat Chile. Imagini şocante aveau să arate ulterior lupta disperată pentru viaţă a oamenilor. Unii au reuşit să se salveze. În schimb, alte mii de victime şi-au pierdut viaţa. Seismul de 8,8 pe scara Richer a fost unul dintre cele mai mari din istorie. Iar pagubele au fost de ordinul miliardelor de euro.

După o asemenea experienţă, toată lumea s-a mobilizat. În scurt timp, chilienii au reuşit să pună la punct un sistem de protejare a clădirilor. Unul pe care l-a testat cu succes şi o echipă de americani. Izolatorii anticutremur, căci aşa se numesc, amortizează undele de şoc odată montaţi sub clădire. Şi pentru a vedea minunea cu ochii lor, americanii au construit un bloc de locuinţe de 24 de metri înălţime. L-au echipat apoi cu izolatori, peste 80 de camere video şi 500 de senzori de micare.

În clădirea test aproape nimic nu s-a mişcat. La fel a fost şi în realitate, într-o clădire de locuinţe din Chile, unde au fost montaţi izolatori în urmă cu mai mulţi ani. Atunci însă nimeni nu le-a dat importanţă.

Izolatori similari au fost montaţi deja sub clădirele mai multor spitale din Chile dar şi sub câteva blocuri de locuinţe.


×
Subiecte în articol: seism Chile cutremur Chile
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close