Antena 3 CNN Externe Tensiuni în creştere în Fâşia Gaza. Noi morţi în urma violenţelor dintre palestinieni şi forţele de ordine israeliene

Tensiuni în creştere în Fâşia Gaza. Noi morţi în urma violenţelor dintre palestinieni şi forţele de ordine israeliene

Tensiuni în creştere în Fâşia Gaza. Noi morţi în urma violenţelor dintre palestinieni şi forţele de ordine israeliene
10 Oct 2015   •   20:39

Violențele au făcut încă doi morți palestinieni sâmbătă la frontiera Fâșiei Gaza, în timp ce mii de persoane și-au exprimat mânia și revolta cu ocazia funeraliilor, relatează Agerpres.

În Ierusalimul de Est, doi tineri palestinieni de 16 și 19 ani au fost împușcați de polițiști israelieni aproape de Orașul Vechi, după ce răniseră ușor cu cuțitul în două atacuri separate doi evrei ultraortodocși, precum și doi polițiști israelieni.

Pentru a doua zi consecutiv, sute de tineri palestinieni din Fâșia Gaza s-au dus să-i provoace pe soldații israelieni postați de cealaltă parte a barierei care separă enclava palestiniană de teritoriul israelian, scrie agenția franceză de presă.

În afară de a-și exprima solidaritatea cu Cisiordania și Ierusalimul de Est ocupate și tensionate de incidente de la 1 octombrie, locuitorii din Gaza căutau de asemenea să-și dea frâu liber propriei lor mânii provocate de trei războaie în șase ani cu Israelul, de marasm și o recluziune aproape totală.

În timpul ciocnirilor, doi adolescenți de 13 și 15 ani au fost uciși la est de Khan Younes—sud — aproape de frontieră.

Fâșia Gaza, rămasă până atunci deoparte a escaladei, a fost atrasă în starea conflictuală vineri când șapte tineri palestinieni au fost uciși și alți 145 răniți de tiruri israeliene de-a lungul barierei care, împreună cu frontiera egipteană, închid ermetic teritoriul.

Armata israeliană a explicat că a deschis focul pentru că palestinienii, intrați în 'no man's land' — 'țara nimănui'—au atacat bariera și amenințau să facă o breșă în aceasta și să ia cu asalt comunitățile israeliene din apropiere.

A fost evenimentul cel mai sângeros între palestinienii din Gaza și israelieni după războiul ucigător din iulie-august 2014.

Moartea sâmbătă a altor doi palestinieni pune mai mult ca niciodată problema reacției enclavei, a mișcării islamiste Hamas, care o guvernează cu o mână de fier, și a altor organizații combatante care se află acolo.

O rachetă trasă din Gaza a căzut noaptea trecută într-un sector nelocuit din sudul Israelului, fără să facă victime. Fapt excepțional, Israelul nu a lansat raid aerian de ripostă imediat, un posibil indiciu al voinței de a nu intra într-o spirală a violențelor.

Hamas ar putea să nu aibă interes în înveninarea relațiilor, estimează experții, căci mișcarea islamistă se reconstruiește după ce a fost lovită dur de războiul din 2014. Dimpotrivă, însă Hamas nu poate rămâne deoparte de evoluția evenimentelor în curs.

Dar sâmbătă după funeraliile unuia din morții din ajun, bărbați în civil aparținând vizibil Hamas au dispersat pașnic sute de tineri palestinieni care se îndreptau în direcția barierei.

Aceasta a fost înainte de moartea celor doi adolescenți în cursul după-amiezei. Unul dintre morți a fost purtat în drumul spre cimitir pe umerii combatanților mascați și înarmați ai brigăzilor Ezzedine al-Qassam, brațul înarmat al Hamas.

Cisiordania și Ierusalimul ocupate au continuat să fie afectate de confruntări care au urmat funeraliilor celor trei palestinieni uciși în zilele precedente.

În Ierusalimul de Est sute de bărbați mânioși au însoțit sicriul unui palestinian de 22 de ani, ucis de tiruri israeliene în cursul unei noi bătălii desfășurate în tabăra de refugiați Chouafat în ajun. Este al doilea palestinian care a murit în mai puțin de 48 de ore în această tabără, ireductibil bastion palestinian. Ciocniri cvasicotidiene i-au opus pe palestinieni polițiștilor israelieni.

20 de palestinieni au fost uciși, între care șapte presupuși autori ai unor atacuri cu armă albă, precum și patru israelieni de la declanșarea noului ciclu de violențe la 1 octombrie. Forțele israeliene au arestat 400 de palestinieni, dintre care jumătate au vârste între 14 și 20 de ani, potrivit Clubului deținuților palestinieni.

Analiștii avertizează împotriva riscului ca un incident grav să arunce în aer întreaga zonă.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close