Antena 3 CNN Externe Trump a răbufnit după ce Zelenski a respins „oferta” SUA: „Dacă vrea Crimeea așa de tare, de ce n-a tras un foc de armă acum 11 ani?”

Trump a răbufnit după ce Zelenski a respins „oferta” SUA: „Dacă vrea Crimeea așa de tare, de ce n-a tras un foc de armă acum 11 ani?”

A.I.
3 minute de citit Publicat la 20:47 23 Apr 2025 Modificat la 00:07 24 Apr 2025
Donald Trump
Președintele SUA, Donald Trump. Foto: Getty Images

Președintele american Donald Trump a avut o reacție furioasă, miercuri, după eșecul reuniunii de la Londra și după ce liderul ucrainean Volodimir Zelenski a respins planul american de recunoaștere a anexării Crimeei la Rusia în schimbul păcii, scrie Kyiv Independent.

Presa internațională a relatat în ultimele 24 de ore că propunerea Statelor Unite pentru pacea în Ucraina implică recunoașterea oficială a anexării peninsulei și recunoașterea "de facto" a apartenenței la Rusia a teritoriilor din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie aflate sub controlul trupelor Moscovei.

Ucrainei ar urma să i se permită să intre în UE, nu însă și în NATO.

Multe publicații internaționale au catalogat aceste condiții drept o reflectare fidelă a poziției Kremlinului.

"Nu este nimic de discutat. Acest lucru încalcă Constituția noastră. Acesta (Crimeea, n.r.) este teritoriul nostru, teritoriul poporului ucrainean", a declarat, la rândul său, Volodimir Zelenski în cursul zilei de marți.

Miercuri, într-o postare pe rețeaua sa, Truth Social, Donald Trump a susținut că SUA nu forțează Ucraina să recunoască peninsula Crimeea drept teritoriu rusesc.

El a acuzat însă Ucraina că nu a luptat cu armele pentru a recupera peninsula, după anexarea ilegală din primăvara anului 2014.

"Nimeni nu îi cere lui Zelenski să admită Crimeea drept teritoriu rusesc. Dar dacă vrea Crimeea, de ce nu au luptat (ucrainenii, n.r.) pentru ea acum unsprezece ani când a fost predată Rusiei fără să se tragă un foc de armă?", a postat președintele SUA.

Trump: Crimeea nici măcar nu e un punct în discuție

Potrivit lui Trump, peninsula "a fost pierdută cu ani în urmă sub auspiciile președintelui Barack Hussein Obama și nici măcar nu este un punct de discuție", iar poziția lui Zelenski ar fi "dăunătoare pentru negocierile de pace cu Rusia".

Trump spune că înainte de anexarea Crimeei, acolo erau baze majore de submarine rusești.

"El poate avea pace sau poate lupta încă trei ani, înainte de a pierde întreaga țară. Nu am nimic de-a face cu Rusia, dar am de-a face cu dorința de a salva, în medie, cinci mii de soldați ruși și ucraineni pe săptămână, care mor fără niciun motiv", continuă postarea sa pe Truth Social.

Cum a fost anexată Crimeea în 2014

Recunoașterea, de către SUA, a anexării Crimeei la Rusia ar anula un deceniu de politică bi-partizană a SUA și ar duce în derizoriu o rezoluție a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din 2014, în care 100 de state membre au declarat ilegală mișcarea de atunci a Moscovei.

Rusia a intervenit în Crimeea la scurt timp după ce președintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici a fugit la Moscova, în urma unei revolte populare de lungă durată.

Putin a trimis în peninsulă așa-numiți "omuleți verzi" - soldați în uniforme fără însemne - care s-au infiltrat în clădiri guvernamentale și baze militare și i-au alungat sau arestat pe militarii ucraineni. 

Cel puțin un soldat ucrainean a fost ucis de forțele de invazie. 

Operațiunea a fost urmată de un referendum controversat de alipire la Federația Rusă.

Anexarea de facto a fost condamnată pe scară largă de comunitatea internațională.

JD Vance și Marco Rubio semnalează că SUA sunt gata să se retragă din negocieri și că "pacea nu mai e posibilă"

Vicepreședintele american JD Vance a declarat miercuri, în timpul vizitei din India, că SUA au înaintat o "propunere foarte explicită" atât Kievului, cât și Moscovei și a avertizat că, dacă cele două părți nu avansează, Washingtonul ar putea renunța la eforturile de mediere.

Secretarul de stat american Marco Rubio a refuzat să participe la evenimentul diplomatic organizat miercuri la Londra de aliații europeni cu participarea SUA și a Ucrainei, în vederea obținerii păcii. 

Refuzul lui Rubio de a participa la discuții a venit după ce Ucraina a transmis partenerilor europeni un document ce consfințea decizia Kievului de a nu negocia pe probleme teritoriale până ce nu se va ajunge la "o încetare a focului completă și necondiționată".

Ulterior, secretarul de stat american a comentat că SUA ar putea considera că s-a ajuns la momentul în care "pacea în Ucraina nu mai e posibilă".

În acest context extrem de volatil, Axios notează că trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, este așteptat să se întâlnească, vineri, cu președintele rus Vladimir Putin.

×
x close