Antena 3 CNN Externe Virusul H1N1 nu se mai extinde la fel de rapid. Vezi noul bilanţ al gripei porcine

Virusul H1N1 nu se mai extinde la fel de rapid. Vezi noul bilanţ al gripei porcine

Virusul H1N1 nu se mai extinde la fel de rapid. Vezi noul bilanţ al gripei porcine
Sursa foto: porci
03 Mai 2009   •   09:40

Epidemia de gripă H1N1 nu se mai extinde la fel de rapid şi ar putea, chiar, să fi intrat într-o fază de stabilizare. Este opinia exprimată, cu multă prudenţă, de autorităţile mexicane. Serviciile medicale rămân, totuşi, vigilente, pentru că numărul cazurilor confirmate şi chiar al deceselor continuă să crească. Potrivit ultimelor date, virusul a făcut 20 de victime şi a ajuns în cel puţin 18 ţări de pe patru continente.

Autorităţile mexicane au anunţat, cu puţin timp în urmă, un nou bilanţ al gripei: 19 morţi şi peste 450 de persoane contaminate. Totuşi, guvernul îndrăzneşte, cu mare prudenţă, să dea unele semne de optimism.

Vigilenţa rămâne la ordinea zilei în Statele Unite, unde numărul bolnavilor este cel mai mare după Mexic. Preşedintele Obama a declarat că preferă să ia prea multe măsuri de precauţie, decât prea puţine.

?Cred că lumea a auzit prin mass-media că am scăpat de ce era mai greu, că ar părea că se apropie de sfârşit. Dar vreau să spun că, deşi relatările din Mexic par încurajatoare şi unele sunt, cu precauţie, optimiste, nu ne putem permite să reducem vigilenţa?, susţine preşedintele.

Precauţia se impune cu atât mai mult cu cât experţii nu mai exclud ipoteza ca focarul iniţial al noului virus să se fi aflat în Statele Unite şi nu în Mexic.

În Europa, Italia şi Irlanda au confirmat primele cazuri de gripă porcină. În cazul Italiei, pacientul s-a şi însănătoşit între timp, datorită tratamentului cu antivirale.

Măsuri deosebite au fost luate în China, unde este încă vie amintirea epidemiilor de pneumonie atipică şi gripă aviară. După confirmarea unui prim caz la Hong Kong, hotelul unde stătea bolnavul, un mexican, a fost pus în carantină. Toţi cei cazaţi acolo au fost nevoiţi să-şi prelungească şederea în oraş. China a suspendat, de asemenea, toate cursele aeriene între Shanghai şi Mexic. Decizia a înfuriat guvernul mexican care şi-a îndemnat cetăţenii să renunţe la deplasările în China.


Porcii continuă şi ei să suporte consecinţele epidemiei, deşi s-a renunţat oficial la denumirea de "gripă porcină" iar experţii subliniază că virusul nu se transmite prin consumul cărnii. În Egipt a început sacrificarea tuturor celor 250 de mii de porci.

Autorităţile au recunoscut, până la urmă, că măsura era plănuită de mai multă vreme, din motive de igienă, iar gripa a fost doar un pretext. În Irak s-a mers şi mai departe: au fost sacrificaţi şi mistreţii de la grădina zoologică din Bagdad.

Antena3

×
Subiecte în articol: gripa porcina epidemie
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close