Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin le-a explicat rușilor de ce nu pot avea încredere în Wikipedia. Moscova vrea o versiune domestică a enciclopediei

Vladimir Putin le-a explicat rușilor de ce nu pot avea încredere în Wikipedia. Moscova vrea o versiune domestică a enciclopediei

Liderul rus Vladimir Putin le-a explicat cetățenilor de ce nu pot avea încredere în Wikipedia, la televizor. Kremlinul intenționează să dezvolte o versiune proprie a enciclopediei online.

Vladimir Putin le-a explicat rușilor de ce nu pot avea încredere în Wikipedia. Moscova vrea o versiune domestică a enciclopediei
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    06 Mai 2022   •   14:28

Declarațiile președintelui rus au fost făcute în cadrul unui dialog televizat cu Maxim Dreval, CEO-ul Znanie („Cunoaștere”), o fundație fondată în 2015 prin decret prezidențial și finanțată de statul rus. Misiunea acesteia este de a „îmbunătăți societatea civilă din Rusia” și proiectele din domeniul educației.

„Bineînțeles, informațiile importante obiective, în amănunt, care au fost colectate adecvat și cu pricepere (...) sunt la mare căutare”, a spus Putin.

”Și tocmai de aceea pur și simplu nu poți folosi Wikipedia”, ea explicat acesta, adăugând că ”iar noi știm calitatea informațiilor de acolo”, scrie The Moscow Times.

”Dar atunci când ai oameni talentați care sunt profesioniști, în a căror opinii poți avea încredere, asta bineînțeles că valorează mult. Este ca o enciclopedie, dar care trăiește și respiră”, a continuat liderul de la Kremlin.

Remarcile lui Putin vin pe fondul îngrijorării crescânde că Wikipedia se va alătura listei de platforme care au fost interzise de autoritățile ruse de când a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie, deoarece prezintă informații despre războiul în care este implicată armata țării.

Autoritatea de reglementare a comunicațiilor de stat din Rusia, Roskmnadzor, a emis marți un avertisment către Wikipedia, cerând platformei să șteargă ”informații nesigure” despre ”operațiunea specială din Ucraina”.

”Autorii articolelor publicate pe Wikipedia dezinformează în mod deliberat utilizatorii postând informații în mod clar neadevărate”, se arată în mesajul postat pe canalul oficial deTelegram al Roskomnadzor.

Autoritățile ruse au adăugat pentru prima dată Wikipedia la registrul de site-uri web interzise menținut de guvern în 2012, dar portalul a rămas accesibil în Rusia, în ciuda avertismentelor frecvente și a temerilor de blocare totală.

Se pare că țara plănuia să creeze propria sa versiune a Wikipedia până în 2023, dar alternativa de origine nu s-a materializat încă.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin wikipedia Război Ucraina
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close