Antena 3 CNN Externe Vulcanul de Foc erupe în Guatemala. Cel puţin 33.000 de persoane sunt evacuate

Vulcanul de Foc erupe în Guatemala. Cel puţin 33.000 de persoane sunt evacuate

Vulcanul de Foc erupe în Guatemala. Cel puţin 33.000 de persoane sunt evacuate
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
14 Sep 2012   •   08:26

Vulcanul de Foc din Guatemala, care a cunoscut joi cea mai puternică erupţie din ultimul deceniu, cu coloane de fum şi cenuşă vizibile din capitala aflată la o distanţă de 75 de kilometri, a impus evacuarea a cel puţin 33.000 de persoane din satele din jur, informează AFP.
   
Deja "10.000 de persoane au fost evacuate (...). În total este prevăzut că vor fi peste 33.000", a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de prevenţie împotriva catastrofelor, David de Leon.
   
Mari coloane de fum şi cenuşă erau vizibile din capitală şi de pe autostrada Pacificului, aflată la 20 de kilometri de crater, conducătorii auto semnalând un imens nor de cenuşă care ieşea dintr-o latură a vulcanului, situat între districtele Chimaltenango, Escuintla şi Sacatepequez, în sud-estul oraşului Guatemala.
   


"Acest tip de erupţie este mai puternică decât cea normală şi nu a mai fost observată în ultimii ani, de aceea am declanşat codul portocaliu (de pericol - n.r.)" în împrejurimile vulcanului aflat în vestul ţării, a declarat pentru presa locală Gustavo Chigna de la Institutul de Vulcanologie.
   
Acesta a adăugat că, din cauza exploziei puternice, cenuşa a căzut peste mai multe sate iar o coloană de cenuşă s-a ridicat de la 3.763 de metri altitudine. Zgomotele exploziei s-au auzit la câţiva kilometri distanţă.
   
Javier Garcia, din satul El Porvenir, a povestit pentru un post de radio local că nu avea intenţia să îşi părăsească casa dar "văzând erupţia puternică şi toată cenuşa care cădea" el şi rudele sale au hotărât să fugă pentru a găsi adăpost. "Totul devenise negru şi nu mai puteam respira", a adăugat acesta.
       
Oamenii au fost evacuaţi cu autocare aparţinând plantaţiilor de trestie de zahăr şi cu camioane de transport animale şi bunuri, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al pompierilor din această comună, Mariano Lam.
   
Lam a mai declarat că mulţi locuitori refuză să îşi părăsească casele şi "au hotărât să rămână la faţa locului pe propriul risc".
       
La 3 septembrie, autorităţile au declanşat un cod galben în zonă după ce vulcanul al cărui crater ajunge la 3.763 de metri a înregistrat cea de-a treia şi cea mai puternică erupţie din acest an.






   

×
Subiecte în articol: Guatemala
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close