Antena 3 CNN Externe WikiLeaks: Poliţia nepaleză, plătită de China ca să aresteze tibetani

WikiLeaks: Poliţia nepaleză, plătită de China ca să aresteze tibetani

WikiLeaks: Poliţia nepaleză, plătită de China ca să aresteze tibetani
20 Dec 2010   •   22:00

În telegrame diplomatice americane publicate de site-ul WikiLeaks se arată că poliţia nepaleză este pătită de China pentru a aresta refugiaţi tibetani care traversează frontiera pentru a scăpa de persecuţii, relatează AFP.

În una dintre aceste note, trimisă în februarie de un ofiţer al ambasadei americane la New Delhi, este citată o sursă care susţine că China "recompensează (forţele nepaleze) prin stimulente financiare acordate ofiţerilor ce arestează tibetani care încearcă să părăsească China".

"Beijingul a cerut Kathmandu să îşi multiplice patrulele (...) şi să facă mai dificilă intrarea tibetanilor în Nepal", afirmă una dintre sursele ambasadei, potrivit unei telegrame publicate duminică de WikiLeaks.

Un purtător de cuvânt al poliţiei nepaleze la Kathmandu a dezminţit acuzaţiile, catalogându-le "lipsite de fundament".

"Îi arestăm pe cei care ajung ilegal în Nepal şi îi predăm autorităţilor nepaleze pentru imigraţie", a declarat luni purtătorul de cuvânt menţionat.

Mii de tibetani încearcă să ajungă fraudulos în Nepal pentru a scăpa de represiunea politică şi religioasă din China.

În mod normal ei sunt liberi să circule în Nepal în baza unui acord informal între Guvern şi ONU, care a intrat în vigoare în 1989, atunci când Nepalul a încetat să le mai acorde statut de refugiat tibetanilor.

Mulţi dintre ei pleacă apoi, cu ajutorul ONU, spre Dharamsala, în nordul Indiei, unde există o comunitate mare sub autoritatea Guvernului tibetan în exil şi a lui Dalai Lama, care locuieşte aici din 1959.

Însă numărul acestora a scăzut brusc în urma revoltelor din Tibet din martie 2008. Acestea au determinat China să întărească securitatea frontierelor sale ia autorităţile nepaleze au încercat să limiteze afluxul de refugiaţi.

×
Subiecte în articol: nepal China platã
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close