Antena 3 CNN Externe Zeci de mii de elevi, părinţi şi profesori au ieşit în stradă. Protest faţă de măsurile de austeritate din Spania

Zeci de mii de elevi, părinţi şi profesori au ieşit în stradă. Protest faţă de măsurile de austeritate din Spania

Zeci de mii de elevi, părinţi şi profesori au ieşit în stradă. Protest faţă de măsurile de austeritate din Spania
Sursa foto: Foto: Agerpres
23 Mai 2012   •   07:33

Politica de austeritate i-a scos din nou în stradă pe spanioli. Zeci de mii de studenţi, elevi, părinţi şi profesori au protestat faţă de reducerea drastică a bugetului alocat învăţământului şi cercetării. Ei susţin că Guvernul ar trebui, dimpotrivă, să investească mai mult în educaţie, dacă vrea să scoată economia din criza în care se adânceşte ţara.

Pentru prima dată, s-au aflat în grevă, simultan, profesorii din învăţământul de toate gradele, de la şcoli primare la universităţi. Li s-au alăturat elevii şi studenţii, ca şi mulţi părinţi ai acestora, îngrijoraţi pentru viitorul copiilor lor. Guvernul le-a cerut administraţiilor regionale, care controlează sistemul de învăţământ, să facă economii de trei miliarde de euro în acest domeniu. Una din urmări este creşterea taxelor universitare până la niveluri greu de susţinut.

Perspectiva noilor taxe îi sperie chiar şi pe studenţii străini. La rândul lor, profesorii spun că, oricâte eforturi ar face, reducerile bugetare nu pot duce decât la scăderea calităţii învăţământului.

Protestatarii au acuzat guvernul că, în spiritul orientării sale de dreapta, urmăreşte ca studiile universitare să fie rezervate doar bogaţilor. Ministrul educaţiei spune, însă, că nu va da înapoi, ci doar va încerca să explice mai bine măsurile de reducere a bugetului.



×
Subiecte în articol: austeritate Spania
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close