Antena 3 CNN International News O cometă va trece pe lângă Pământ săptămâna viitoare. Este cea mai stălucitoare din acest an

O cometă va trece pe lângă Pământ săptămâna viitoare. Este cea mai stălucitoare din acest an

Cometa Leonard este cea mai strălucitoare din acest an. Ea va traversa sistemul nostru solar, apropiindu-se de Pământ săptămâna viitoare. Este posibil să fie vizibilă cu ochiul liber.

O cometă va trece pe lângă Pământ săptămâna viitoare. Este cea mai stălucitoare din acest an
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    07 Dec 2021   •   17:28

Cometa a fost descoperită pentru prima dată în luna ianuarie de astronomul Greg Leonard. Potrivit Sky & Telescope, obiectul ceresc și-a petrecut, cel mai probabil, ultimii 35.000 de ani călătorind spre Soare. Odată ce va ajunge în apropierea, pe 3 ianuarie, nu o vom mai vedea.

Pe măsură ce cometa se apropie de Soare, aceasta se luminează, motiv pentru care în săptămânile premergătoare acestui eveniment corpul ceresc va fi mai ușor de văzut.

Este, de asemenea, o cometă ultrarapidă, care se deplasează prin sistemul solar interior cu 158.084 de mile pe oră (71 de kilometri pe secundă), dar va apărea ca un obiect care se mișcă lent din cauza distanței sale față de Pământ, potrivit EarthSky.

Cometa Leonard se va apropia de Pământ pe 12 decembrie, la 34 de milioane de kilometri de planeta noastră. Apoi, va trece de Venus pe 18 decembrie. Cometa va fi vizibilă pe cerul ambelor emisfere, nordică și sudică, luna aceasta.

Este dificil de prezis cât de bine putem vedea cometa, dar probabil că va fi nevoie de un binoclu pentru a o observa, conform NASA.

„În primele două săptămâni din decembrie, cometa Leonard poate fi văzută în est, înainte de răsăritul soarelui, trecând între Arcturus și mânerul Carului Mare”, a transmis agenția într-o postare. „Se va apropia de orizont, ceea ce înseamnă că va fi probabil mai luminoasă, dar mai dificil de observat. Apoi, va putea fi văzută seara, aproximativ după14 decembrie, doar pentru puțin timp după ce Soarele apune”. Ulterior, se va stinge progresiv.

Pe măsură ce cometele în apropierea soarelui, aceste bile de gheață uriașe încep să „piardă” o parte din componența lor, care formează un halou în jurul lor. Praful și gazul curg în spatele cometelor, formându-le cozile extrem de lungi.

Cele mai multe comete provin de la marginea înghețată a sistemului nostru solar și devin vizibile doar pe măsură ce călătoresc prin sistemul solar interior, unde se află Pământul, în timpul drumului spre Soare.

Este posibil ca această cometă să fie vizibilă cu ochiul liber, dar dacă ești îngrijorat că vei rata această experiență unică în viață, The Virtual Telescope Project va distribui un flux live de la observatorul din Roma.

×
Subiecte în articol: cometa Soare Pamant sistem solar
Parteneri
Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferi, chiar dacă au cauciucuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din maşină
x close