Antena 3 CNN International News Guvernatorul New York-ului declară atacurile armate urgență de sănătate

Guvernatorul New York-ului declară atacurile armate urgență de sănătate

New York a devenit primul stat american care a declarat violenta armata drept urgenta de sanatate, guvernatorul Andrew Cuomo semnand un ordin executiv in acest sens.

Guvernatorul New York-ului declară atacurile armate urgență de sănătate
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    07 Iul 2021   •   10:20

Trump a promulgat o lege prin care dreptul de port armă era permis oamenilor cu cazier, iar această nouă strategie va încheia acest cerc vicios care a făcut ca valul de violențe de pe tot cuprinsul SUA să crească semnificativ.

Doar în weekendul de Ziua Americii au avut loc 400 de atacuri armate, în care și-au pierdut viața peste 200 de oameni, dintre care mulți copii. 

Ordinul lui Andrew Cuomo descrie violenta armată drept o criză de sănătate publică și el a făcut câteva comparații cu pandemia de Covid-19 și rîspunsul la aceasta.

"Dacă priviți cifrele recente, mai mulți oameni mor acum din cauza violenței armate decât de Covid", a spus guvernatorul democrat.

"Așa cum am făcut legat de Covid, New York va conduce din nou națiunea cu o abordare exhaustivă în combaterea și prevenirea violenței armate".

Prin această directivă vor fi alocaţi 138,7 milioane de dolari pentru intervenţia în cazul violenţei armate şi programe de prevenire.

”Este o chestiune de viață și de moarte, așa că nu ne putem permite să nu ne implicăm 100%, și să cheltuiem ce trebuie să cheltuim”, a spus Cuomo.

New York va fi primul stat care va crea un departament de sănătate publică cu scopul de a preveni atacurile armate, a mai adăugat guvernatorul. 

”Unul dintre primele lucruri pe care le vom face, va fi să cerem departamentelor de poliție din toată țara să dezvăluie cu exactitate locurile unde au avut loc aceste atacuri, și armele care au fost folosite”.

Guvernatorul a precizat că peste 74& din armele folosite au fost achiziționate în afara statului.

Cuomo a spus că New York-ul va începe un război al granițelor împotriva vânzării ilegale de arme. 

”Am viziunea unui război al granițelor, pentru că am irosit atât de mult timp și bani luptând împotriva imigranților ilegali. Imigranții ilegali nu omoară americani! Armele ilegale omoară americanii”, a denunțat guvernatorul.

Fondurile alocate de el prin declarația de urgență vor merge către crearea unui birou de prevenție a violenței armate, care va fi monitorizat de departamentul de sănătate, și combaterea circulației armelor de foc din afara statului, către departamentele de poliție cărora le este solicitat să ofere date privind incidentele armate, iar 57 de milioane de dolari vor fi investiți în programe pentru tinerii cu probleme.

Preşedintele american Joe Biden a prezentat în luna iunie o strategie a Casei Albe în combaterea creşterii omuciderilor, care include limitarea comercianţilor de arme corupţi şi a traficului de arme de foc. El a alocat mai multe fonduri pentru personal, inclusiv pentru forţele de ordine.

×
Subiecte în articol: New York violente atac armat
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close