Antena 3 CNN Life Meal planning: cum gestionezi meniul pentru fiecare zi în care lucrezi

Meal planning: cum gestionezi meniul pentru fiecare zi în care lucrezi

Conceptul de meal planning, sau pregătirea în avans a meselor pentru o întreagă săptămână, a fost dezvoltat cu scopul de a-i ajuta pe cei care se antrenează la sală să atingă zilnic aportul necesar de nutrienți.

Meal planning: cum gestionezi meniul pentru fiecare zi în care lucrezi
Sursa foto: unsplash.com
de Georgiana Adam    |    12 Mar 2021   •   11:31

Acum, meal planning-ul se adresează tuturor celor care vor să aibă un stil de viață sănătos și să respecte toate mesele importante ale zilei. Fie că lucrezi de acasă sau de la birou, poate ai observat că este mai greu să-ți rezervi timp pentru gătit în fiecare zi. În acest fel ești mai tentat să îți comanzi mâncare des, lucru care duce la mai mulți bani cheltuiți în fiecare zi, dar și la posibilitatea de a consuma mai multe produse tip fast-food. Iată cum să începi să-ți faci un plan potrivit pentru tine:

Fă o listă cu preparate și ingrediente

Meal planning nu se referă doar la gătitul efectiv al meselor pentru fiecare zi, deoarece nu vei avea mereu suficient timp să faci asta și mâncarea se poate strica. În schimb, poți începe cu liste de preparate și ingredientele necesare pentru fiecare. Este recomandat să le faci pentru întreaga săptămână și să incluzi în fiecare zi micul dejun, prânzul și cina. Avantajul pe care îl ai este că poți comanda produsele de care ai nevoie din supermarket, fără a mai fi nevoit să faci un drum fizic.

Lista poate fi în format fizic, într-o agendă, dar și pe telefon, mai ales dacă ești genul de persoană care folosește smartphone-ul în mare parte a zilei. Alege rețete simple, dar nutritive. Printre cele mai populare preparate pentru meal planning se numără:

  • pui Teriyaki;

  • creveți cu orez;

  • somon cu orez și legume:

  • curry cu năut;

  • ratatouille;

  • brioșe proteice;

  • salată cu paste.

De asemenea, poți pregăti gustări cu legume crude și hummus pentru perioadele dintre mese. Chiar dacă muncești de acasă, încearcă să prepari totul cu o zi înainte, altfel riști să sari peste mesele importante din cauza volumului de muncă sau a concentrării.

Alege cele mai simple metode

Nu este întotdeauna simplu să stai în fața aragazului și să pregătești trei tipuri diferite de mâncăruri. De aceea, trebuie să găsești cele mai potrivite metode de a găti, care se potrivesc și programului tău de muncă și activităților de zi cu zi. Cea mai bună sugestie la acest capitol este achiziționarea unui slow cooker, deoarece vei economisi mult timp lăsând mâncarea să se gătească încet câteva ore. Slow cooker-ul are și avantajul de a oferi o aromă puternică oricărui preparat, dar și de a-l găti astfel încât să nu se piardă nutrienții din mâncarea ta preferată.

O altă metodă care te poate scăpa de griji este congelarea anumitor preparate sau alimente. De exemplu, poți găti orez, pui și multe altele, iar apoi să le pui la congelator pentru a le consuma în următoarea săptămână. Legumele, de asemenea, se păstrează bine în congelator și apoi pot fi folosite pentru salate sau tocănițe vegetariene.

Cumpără produse în avans

Poate în pandemie te-ai obișnuit cu drumurile cât mai scurte la magazin și achiziționarea a cât mai multe produse. Pentru a evita cheltuielile inutile și pentru a avea mereu ingredientele tale preferate în casă, limitează cumpărăturile și fă-le în avans. De exemplu, în weekend poți face o vizită la magazinele tale preferate și să achiziționezi toate cele necesare pentru rețetele pe care vrei să le pregătești în timpul săptămânii. Cu cât ești mai organizat în aceste activități și cu cât te dedici mai mult sănătății tale, îți va fi tot mai ușor să-ți faci un program natural după care să te ghidezi.

Fii consecvent și fă alegerile potrivite în fiecare zi dacă îți dorești să ai o rutină bună pe toate planurile. Nu sări peste mese și nu lăsa pe mâine ce poți pregăti de azi.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close