Decizia acestui om a salvat lumea. "Dacă nu ar fi fost el milioane de oameni ar fi murit în cel de-al Treilea RĂZBOI MONDIAL"

de O.P.    |    26 Sep 2012   •   12:51
Decizia acestui om a salvat lumea. "Dacă nu ar fi fost el milioane de oameni ar fi murit în cel de-al Treilea RĂZBOI MONDIAL"

Tensiunile apărute în timpul războiului rece dintre Statele Unite ale Americi şi fosta URSS au rămas în istorie, fiind cunoscute drept o perioadă neagră şi tulbure pe plan politic şi social. La 50 de ani de la acele evenimente povestea unui marinar rus este dezvăluită, acesta fiind considerat un adevărat erou, care a salvat lumea de la dezastru.

Povestea acestuia este dezvăluită abia după 50 de ani. Vasili Arkhipov, comandantul flotei de submarine ruseşti de la aceea vreme, era cunoscut drept un marinar desăvârşit şi un conducător înnăscut. Deciziile pe care Arkhipov le-a luat în timpul celor 13 zile par să fi salvat întreaga planetă de la declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial.Arkhipov se afla pe submarinul B59, înarmat cu focoase nucleare, cu o putere echivalentă cu a bombelor folosite în 1945 la Nagasaki şi Hiroshima. Pe măsură ce se apropia de teritoriul Cubei, căpitanul rus era conştient de faptul că la suprafaţă navele şi elicopterele americane porniseră o vânătoare împotriva inamicilor ruşi.

"La vremea aceea submarinele noastre era înarmate cu «arme speciale», aşa le cunoşteam noi, nu le ştiam de rachete cu focoase nucleare. La vremea aceea nici nu ne puteam imagina că transportăm torpile nucleare", a declarat, potrivit sursei, Viktor Mikhailov, fost navigator secund pe submarinul rusesc B59.

Calmul şi intuiţia lui Vasili Arkhipov au contat enorm în ceea ce avea să se întâmple. Acesta a contramandat ordinul dat de Savitsky şi a cerut ca submarinele să nu îşi lanseze armamentul, acţionând în calitate de comandant al flotei.

Acesta a fost momentul în care jurnaliştii de la Channel 5 consideră că Vasili Arkhipov a salvat lumea, împiedicând pornirea celui de-al Treilea Război Mondial nuclear.

Istoricul Thomas Blanton susţine că gestul făcut de Arkhipov a fost unul foarte calculat şi eroic, tratând situaţia cu mult calm şi raţionament.

Vasili Arkhipov
a murit în 1998 din cauza expunerii îndelungate la radiaţii, însă soţia sa îl consideră un adevărat erou. "Ştia că ar fi fost o nebunie să lanseze acele rachete. În Cuba, cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a crizei rachetelor foarte multe persoane au participat şi au spus că omul care a prevenit cel de-al Treilea Război Mondial este Vasili Arkhipov. Sunt mândră şi voi fi mândră în continuare de soţul meu", a declarat Olga Arkhipov, soţia eroului rus.
x close