Antena 3 CNN Life Oameni Femeia care "a spart tipare cu graţie şi profesionalism”. Un model puternic care a inspirat generaţii întregi de tinere

Femeia care "a spart tipare cu graţie şi profesionalism”. Un model puternic care a inspirat generaţii întregi de tinere

Femeia care "a spart tipare cu graţie şi profesionalism”. Un model puternic care a inspirat generaţii întregi de tinere
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
24 Iul 2012   •   11:36

Sally Ride, prima astronaută americană care a ajuns în spaţiu, a murit luni din cauza unui cancer la pancreas. Avea 61 de ani.

Sally Ride a ajuns pentru prima dată în spaţiu în luna iunie a anului 1983, la bordul unei navete a NASA. Ea a fost şi cea mai tânără astronaută americană care a ajuns în spaţiu, la vârsta de 32 de ani.

Şeful Agenţiei spaţiale americane, Charles Bolden, a caracterizat-o pe Sally Ride drept o femeie care "a spart tipare cu graţie şi profesionalism şi a schimbat la propriu programul spaţial american".

Şi preşedintele american Barack Obama, pe care Ride l-a susţinut la alegerile din 2008, i-a adus un omagiu acestei "eroine naţionale". A descris-o ca pe un "model puternic" care "a inspirat generaţii de tinere" să meargă în spaţiu.

Sally Ride s-a născut născută în 1951, în California, fiind licenţiată în fizică şi limba engleză la Universitataea Stanford.



Fosta angajată a NASA s-a zbătut pentru a promova mai mult în rândul tinerelor studiul matematicilor şi al ştiinţelor.

S-a angajat la NASA în 1978, după ce a răspuns unui anunţ apărut în ziarul facultăţii. A fost prima dată când NASA accepta candidaturi din partea civililor şi, totodată, din partea unor femei.

Ride a fost selectată, alături de alţi 34 de amatori, din circa 8.000 de candidaţi.

Sally Ride a părăsit NASA, în 1987, după două misiuni spaţiale şi 350 de ore petrecute în condiţii de gravitaţie zero.

Ea a continuat să colaboreze cu NASA. În 2009, ea a făcut parte din comisia care a analizat noua strategie spaţială americană.

"Viaţa lui Sally ne-a demonstrat că nu există limite în ceea ce putem face", se mai arată în comunicatul emis în numele cuplului prezidenţial american, citat de AFP. 



 

 

×
Subiecte în articol: NASA
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close