Antena 3 CNN Life Oameni „Mi-ar plăcea să rămân în România fiindcă sunt român. Aici mă simt cel mai bine.” El este micul geniu al informaticii

„Mi-ar plăcea să rămân în România fiindcă sunt român. Aici mă simt cel mai bine.” El este micul geniu al informaticii

„Mi-ar plăcea să rămân în România fiindcă sunt român. Aici mă simt cel mai bine.” El este micul geniu al informaticii
Sursa foto: Foto: Mediafax
24 Aug 2012   •   13:00
A câştigat două medalii de aur la concursuri internaţionale de informatică, una la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada din Rusia şi alta la Olimpiada Balcanică de Informatică de la Belgrad. Rareş Buhai, copilul de aur al informaticii, învaţă cel puţin cinci ore pe zi, vrea să îşi continue studiile în străinătate, dar să lucreze în România.

Adolescentul, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" din Bistriţa, spune că a muncit mult pentru fiecare concurs şi continuă să o facă.

"Am muncit foarte mult, m-am pregătit pentru asta şi am reuşit să mă concentrez în concurs, la Balcaniadă. A ieşit foarte bine", a declarat Rareş Buhai pentru Mediafax.

Adolescentul spune că, înainte de concursuri, studiază chiar şi peste cinci ore pe zi.

"Înainte de concursuri lucrez zilnic în jur de cinci ore, iar pregătirea constă în rezolvarea de probleme, în general subiecte care se dau la aceste concursuri. M-a ajutat şi mă ajută foarte mult domnul profesor Constantin Gălăţan, care este coordonatorul lotului naţional de informatică. Acum mă pregătesc pentru concursul internaţional de informatică din Italia din luna septembrie. M-am calificat şi acolo. Subiectele vor fi mai dificile. Lucrez şi mai mult când e nevoie", a afirmat Rareş.

Referitor la planurile sale de viitor, Rareş spune că: "Cel mai probabil să studiez în străinătate şi după aceea nu m-am gândit ce voi face. Cu siguranţă că voi continua tot în acest domeniu, al informaticii, dar nu m-am gândit la ceva anume. De exemplu, Google este una din cele mai bune companii care are şi pentru angajaţi cele mai bune oferte, dar nu neapărat că voi vrea acolo. Mai este timp să mă gândesc la asta. Liceul îl voi face la Bistriţa cel mai probabil”.

"Din străinătate, nu am primit încă oferte, dar probabil că voi primi. Nu ştiu sigur unde mi-ar plăcea să studiez. Cele mai puternice universităţi în domeniu sunt în America, dar mai sunt câteva şi în Anglia. Sunt cele mai puternice centre din lume la informatică. Personal nu ştiu ce aş alege. Deocamdată, mă pregătesc”, a spus el.

În timpul liber, lui Rareş Buhai îi place să intre pe pe reţele de socializare. În afară de computere, el cântă la chitară, joacă fotbal şi citeşte.

Pentru performanţele sale, Rareş Buhai a primit şi o bursă de la stat şi a folosit banii tot pentru pasiunea lui, informatica.

Întrebat dacă se va întoarce în România după ce îşi va termina toate studiile, Rareş a răspuns: "Mi-ar plăcea să am propria mea afacere în România, fiindcă eu cred că se poate dezvolta ceva aici în acest domeniu. Mi-ar plăcea să rămân în România fiindcă sunt român şi mi-ar place să rămân în ţara mea. Aici mă simt cel mai bine".

Rareş locuieşte cu familia într-un bloc ANL din Bistriţa. Tatăl lui este inginer, iar mama asistentă medicală.


 


 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close