Antena 3 CNN Life Oameni Muzica lui a fost sufletul unei generaţii. Simbolul mişcării Flower Power a murit

Muzica lui a fost sufletul unei generaţii. Simbolul mişcării Flower Power a murit

Muzica lui a fost sufletul unei generaţii. Simbolul mişcării Flower Power a murit
Sursa foto: Foto: wikipedia.org/ AP/Agerpres
20 Aug 2012   •   12:08

Pierdere în industria muzicală. Cântăreţul Scott McKenzie, cel care a interpretat imnul generaţiei Flower Power, a murit la vârsta de 73 de ani.

Artistul, care a devenit faimos în 1967, odată cu lansarea piesei San Francisco ( Be Sure To Wear Flowers In Your Hair), a fost găsit mort în casa lui, de către un vecin.

Se pare că McKenzie suferea de o boală care îi afectase sistemul nervos.

Viaţa şi cariera lui Scott McKenzie

Cântăreţul, compozitorul şi chitaristul Scott McKenzie, pe numele real Philip Wallach Blondheim, s-a născut în ianuarie 1939, în Florida, şi a copilărit în statul Carolina de Nord, în casa bunicilor săi, după ce mama lui, rămasă văduvă, s-a mutat la Washington.




În adolescenţă, l-a cunoscut pe John Phillips şi au format un duet care se numea The Abstracts. Grupul s-a mutat la New York şi a devenit The Smoothies, cântând apoi în cluburi şi înregistrând două single-uri.

Odată cu afirmarea muzicii folk în anii 1960, Scott McKenzie şi John Phillips l-au contactat pe cântăreţul de banjo Dick Weissman şi au format grupul The Journeymen. Trioul a înregistrat trei albume, înainte de a se despărţi în 1964.

John Phillips a format apoi grupul The Mamas and the Papas şi a compus numeroase piese reprezentative pentru viaţa socială a acelui deceniu.

McKenzie a refuzat invitaţia de a se alătura grupului, preferând să devină artist solo, însă cei doi au rămas prieteni foarte buni.

"San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)"


Cântecul "San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)", compus de Phillips, a fost singurul hit semnificativ al lui McKenzie. Piesa a ajuns pe locul al patrulea în topul american Billboard 100 şi pe prima poziţie în topul din Marea Britanie. Pe parcursul carierei sale, Scott McKenzie a dedicat această piesă, la fiecare concert pe care l-a susţinut în Statele Unite, veteranilor americani din războiul din Vietnam.

McKenzie a lansat două albume solo, înainte de a se retrage de pe scena muzicală, la sfârşitul anilor 1960, şi de a se muta în Virginia Beach, încercând să scape de presiunea celebrităţii. A revenit la sfârşitul anilor '80, înlocuindu-l mai întâi pe Denny Doherty, iar apoi chiar pe John Phillips, într-un turneu al trupei The Mamas and the Papas.

Scott McKenzie este şi coautor al piesei "Kokomo" lansată de grupul Beach Boys.

 


 


×
Parteneri
Ion Iliescu, mesaj surpriză pe blogul personal
x close