Antena 3 CNN Life Oameni O tănără de 23 de ani, fenomen în Afganistan: Este prima cântăreaţă de rap din această ţară

O tănără de 23 de ani, fenomen în Afganistan: Este prima cântăreaţă de rap din această ţară

O tănără de 23 de ani, fenomen în Afganistan: Este prima cântăreaţă de rap din această ţară
de M.T.    |    03 Ian 2013   •   11:27

În Afganistan, o ţară cunoscută pentru conservatorismul său islamic, o cântăreaţă de rap reprezintă un adevărat fenomen.

Soosan Feroz are 23 de ani, iar în scurta ei existenţă a văzut deja destule: războaie, bombardamente şi greutăţile unei vieţi de refugiat. Toate acestea se regăsesc în versurile ei.

„Dacă a cânta rap este un mod de a-ţi spune neajunsurile, poporul afgan are multe de spus. Versurile mele sunt despre suferinţele femeilor din ţara mea, despre durerile şi atrocităţile războiului”, a spus tânăra, într-un interviu pentru AFP.

Feroz explică că toate versurile ei s-au născut din propria experienţă. Când era doar un copil, Soosan a fost dusă de familia ei în Pakistan, iar mai târziu în Iran, pentru a scăpa de sângerosul război civil din anii '90.

Tânăra şi familia ei au revenit în Afganistan în 2003, la doi ani după invazia americană care a înlăturat regimul taliban. Începând de atunci, a lucrat într-o fabrică de covoare, pentru ca apoi să-şi descopere noul talent.

Perioada pe care a petrecut-o în Iran, într-o tabără de refugiaţi, i-a folosit ca sursă de inspiraţie pentru prima sa melodie, intitulată "Vecinii noştri", care a fost postată pe YouTube şi a adunat deja aproape 100.000 de vizualizări.

„Când eram copil şi mergeam să iau pâine de la brutăria vecinilor noştri de cartier, iranienii mă numeau «afgană murdară» şi mă trimiteau la capătul cozii”, şi-a amintit cântăreaţa.

Soosan Feroz a fost ajutată în carieră de Farid Rastagar, un star pop din Afganistan, acesta oferindu-i şansa de a înregistra un album, primul single fiind programat să apară în această lună.

Dar pentru Soosan sunt alte probleme de rezolvat. Pasiunea sa nu i-a adus critici doar din partea conservatorilor afgani, ci şi din partea multor membri ai familiei, care au acuzat-o că a adus ruşine asupra lor.

Din fericire, tânăra îi are alături pe cei doi părinţi, tatăl său, Abdul Ghafaar Feroz, fiind mândru să se considere „secretarul său personal”.

„Nu sunt descurajată. Cineva trebuia să înceapă asta. Nu regret nimic şi voi continua. Vreau să fiu vocea femeilor în ţara mea”, a încheiat Soosan.

×
Subiecte în articol: Afganistan
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close