Antena 3 CNN Life Oameni Oamenii nimănui. Cea mai persecutată minoritate din lume

Oamenii nimănui. Cea mai persecutată minoritate din lume

Oamenii nimănui. Cea mai persecutată minoritate din lume
Sursa foto: Foto: aljazeera.com/ AP (Agerpres)
05 Oct 2012   •   09:26

Poporul Rohingya este cea mai persecutată minoritate din lume. Sunt oameni fără ţară, blamaţi în Myanmar (stat pe care mulţi membri ai acestei comunităţi îl consideră "acasă") şi nedoriţi în vecinătatea Bangladeshului (unde sute de mii de oameni ai acestei comunităţi locuiesc în tabere de refugiaţi).

În prezent, această comunitate se confruntă cu cea mai mare criză din existenţa sa. Confruntările violente pe teme etnice din Myanmar au condus la o posibilă expulzare a acestora.

Însă miile de refugiaţi Rohingya nu au fost primiţi nici în Bangladesh. Cei care sunt deja acolo trăiesc la periferia societăţii şi sunt exploataţi.

Spre sfârşitul lunii mai, cazul unui viol brutal urmat de uciderea unei femei Buddhiste a mărit amploarea acestei crize. Printre persoanele suspectate de această atrocitate erau şi bărbaţi Rohingya.

Cinci zile mai târziu, o mulţime de oameni a atacat un autobuz şi a ucis nouă musulmani, în ceea ce părea să fie un atac de răzbunare. În urma acelui eveniment, confruntările au devenit din ce în ce mai violente.



Poporul Rakhine a devenit ţinta unor violenţe de neimaginat. Sate întregi au fost arse şi oamenii au fost pur şi simplu scoşi din casele lor.

Ambele tabere se acuză reciproc de atrocităţi şi autorităţile din Myanmar au declarat stare de urgenţă în regiune.

Zeci de mii de membri ai comunităţii Rohingya trăiesc acum în tabere de refugiaţi şi le este interzis să se deplaseze în afara acestora.

În Myanmar nu sunt recunoscuţi ca cetăţeni şi accesul lor la beneficii sociale este astfel restricţionat. Myanmar nu-i vrea şi nici Bangladesh nu-i vrea.

Potrivit Naţiunilor Unite, poporul musulman  Rohingya este cea mai persecutată minoritate din lume. Peste 800.000 de Rohingya trăiesc în Myanmar, potrivit unor date recente.

Sursa: Al Jazeera



 



×
Subiecte în articol: musulmani Myanmar Bangladesh
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close