Antena 3 CNN Life Oameni S-au luptat cu milioane de minţi înguste pentru a se face auziţi. Imaginea care a scris istorie

S-au luptat cu milioane de minţi înguste pentru a se face auziţi. Imaginea care a scris istorie

S-au luptat cu milioane de minţi înguste pentru a se face auziţi. Imaginea care a scris istorie
Sursa foto: Foto: www.hunterbear.org
29 Aug 2012   •   12:30
În 1963, un profesor şi doi studenţi ai Colegiului Toulago din SUA au decis să intre într-un restaurant...de albi. Era modul lor de a protesta faţă de interdicţiile impuse persoanelor de culoare.

Momentul a fost imortalizat într-o imagine care a rămas în memoria a milioane de oameni. Cei trei, dintre care doar unul era de culoare, au fost jigniţi şi umiliţi de persoanele aflate în local. Au fost acoperiţi cu sare, zahăr, muştar şi ... propriul lor sânge.

În tot acest timp, poliţia stătea în afara restaurantului fără să intervină. 



În mijloc, cu capul întors, este Joan Trumpauer Mulholland, studentă şi activistă pentru drepturile omului. Cu doi ani înainte de realizarea acestei fotografii, tânăra fusese arestată pentru că făcea parte din mişcarea Freedom Rider (Pasager al Libertăţii).

În timp ce Joan Trumpauer se afla la închisoare, mama ei a primit următoarea scrisoare din partea autorităţilor:

Doamnă,

Vă scriu această scrisoare în legătură cu fiica dumneavoastră, Joan Trumpauer .

Vă informez că fiica dumneavoastră primeşte suficientă mâncare la închisoare, i s-a dat o periuţă de dinţi şi alte lucruri de care are nevoie.

Nu pot să înţeleg de ce, în calitate de mamă, aţi permis ca o fată albă să se asocieze cu o adunătură de negri care hoinăresc prin ţară şi incită la violenţă".

Cu sinceritate,

Fred Jones”




Pasagerii Libertăţii (Freedom Riders) erau activişti pentru drepturile omului care călătoreau în sudul Statelor Unite şi încălcau intenţionat legea segregării rasiale.

La acea vreme, persoanele de culoare nu aveau aceleaşi drepturi ca albii. De exemplu, ei nu aveau voie să mănânce în aceleaşi restaurante cu albii, să înveţe la aceleaşi şcoli sau să utilizeze aceleaşi toalete.







 




×
Subiecte în articol: SUA
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close