Antena 3 CNN Life Oameni "Să fii îndrăgostit este cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla cuiva." Scrisoare pentru fiu

"Să fii îndrăgostit este cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla cuiva." Scrisoare pentru fiu

"Să fii îndrăgostit este cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla cuiva." Scrisoare pentru fiu
09 Aug 2015   •   17:50

În noiembrie 1958, John Steinbeck – renumitul autor al romanelor „Fructele Mâniei”, „Oameni şi Şoareci” şi „La Răsărit de Eden” - a primit o scrisoare din partea celui mai mare dintre fiii săi, care se afla la internat. În scrisoare, adolescentul vorbea de Susan, o fată de care credea că s-a îndrăgostit.

Steinbeck i-a răspuns în aceeaşi zi. Frumoasa scrisoare poate fi citită mai jos:

“New York
Noiembrie 10, 1958

Dragă Thom,

Am primit scrisoare ta în această dimineaţă. O să-ţi răspund din punctul meu de vedere şi, bineînţeles, Elaine îţi va răspunde din punctul ei de vedere.

În primul rând, să fii îndrăgostit este cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla cuiva. Să nu laşi pe nimeni să-ţi spună că nu este aşa.

În al doilea rând, există mai multe tipuri de dragoste. Prima este cea egoistă, folosită de oameni pentru a-şi acorda importanţă. Este un tip de dragoste urât. Cealaltă scoate ce este mai bun din tine, este cea a bunătăţii, consideraţiei şi respectului – şi nu vorbesc numai despre respectul în maniere, ci despre respectul suprem de a recunoaşte că o altă persoană este unică şi valoroasă. Primul tip de dragoste te poate îmbolnăvi şi te poate face mai slab, iar al doilea tip eliberează din tine puterea, curajul şi chiar înţelepciunea pe care nu ştiai că o ai.

Spui că nu e vorba despre o dragoste adolescentină. Dacă sentimentele tale sunt atât de puternice, înseamnă că ai dreptate.

Dar nu cred că mă întrebi ce simţi. Tu ştii mai bine asta decât oricine altcineva. De fapt, ce vrei tu să mă întrebi este ce să faci în privinţa asta – şi cu asta te pot ajuta.

Glorifică această dragoste şi fii bucuros şi recunoscător pentru ea.

Obiectul dragostei tale este cel mai bun şi cel mai frumos. Încearcă să te ridici la nivelul lui.

Dacă iubeşti pe cineva – nu are cum să-ţi facă rău să spui asta – aminteşte-ţi că unele persoane sunt foarte timide şi, câteodată, când recunoşti acest lucru, trebuie să iei şi timiditatea în considerare.

Fetele au un fel special de a şti ce simţi, dar le place să şi audă asta.

Se poate întâmpla ca sentimentele să nu fie reciproce, dar asta nu trebuie să te facă să te simţi mai puţin valoros sau mai puţin bun.

Ştiu ce simţi pentru că şi eu am acest sentiment şi mă bucur că-l ai şi tu.

De abia aşteptăm să o cunoaştem pe Susan. Va fi binevenită în casa noastră. Elaine va fi bucuroasă să facă toate aranjamentele în acest sens, pentru că asta e zona ei de competenţă. Ştie despre dragostea ta şi îţi poate, probabil, da nişte sfaturi mai bune decât mine.

Şi nu te teme că ai putea să o pierzi. Dacă este scris, se va întâmpla. Principalul lucru este să nu te grăbeşti. Nimic bun nu scapă.

Cu dragoste,

Fa”


 


×
Subiecte în articol: scrisoare
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close