Descoperirea incredibilă făcută de doi tineri din Dâmbovița. ''Când a văzut ce era în groapă, nu-şi mai găsea cuvintele''

19 Feb 2016   •   18:02
Descoperirea incredibilă făcută de doi tineri din Dâmbovița. ''Când a văzut ce era în groapă, nu-şi mai găsea cuvintele''

Descoperirea a fost făcută în 16 februarie, într-o pădure din comuna Măneşti, Dâmboviţa, de doi tineri pasionaţi de ''comori vechi'', Daniel Matei şi Florin Kiritescu. Cei doi au găsit  un tezaur medieval format din 3 ulcele îngropate împreună. Aceştia au predat tezaurul, alcătuit din peste 6000 de monede, Muzeului de Istorie din Târgovişte, care a şi început restaurarea lui, scrie descopera.ro.

''Până în momentul de faţă am identificat 6665 de monede. Este posibil ca numărul lor să mai crească pentru că mai sunt unele lipite de fundul unui vas de ceramică. Fiind monede mici, de 0,2 grame, 0,3 grame şi corodate, este posibil să nu poată fi recuperate chiar toate '', a declarat pentru Descoperă Irina Cârstina, doctor în istorie şi muzeograf la Muzeului de Istorie din Târgovişte.

Tezaurul este alcătuit în totalitate din monede de argint. Doar două monede nu sunt otomane - una de trei creiţari, emisă de împăratul Francisc I al Austriei în 1815, şi alta de 20 de creiţari, emisă de împărăteasa Maria Tereza, în 1764.

Citiți mai mult pe descopera.ro.

x close