Antena 3 CNN Life Știinţă Teritoriul pe care civilizaţia încă nu l-a cucerit. Marile puteri au pornit lupta pentru supremaţie. Cum ar putea schimba harta mondială

Teritoriul pe care civilizaţia încă nu l-a cucerit. Marile puteri au pornit lupta pentru supremaţie. Cum ar putea schimba harta mondială

Teritoriul pe care civilizaţia încă nu l-a cucerit. Marile puteri au pornit lupta pentru supremaţie. Cum ar putea schimba harta mondială
de O.P.    |    21 Sep 2012   •   06:57

Pe măsură ce asistăm la un dezastru de nivel planetar, care ar afecta pentru totdeauna viaţa pe Terra, cei mai puternici oameni ai lumii se gândesc la câştiguri.

Astfel că pe măsură ce gheaţa de la Polul Nord se topeşte, marile puteri ale lumii încep să realizeze că exploatarea resurselor naturale din această zonă devine din ce în ce accesibile.

Rusia, China sau SUA deja au început să "adulmece" această zonă, deşi americanii şi ruşii deja se bucură de acces în apropierea acestui teritoriu.

În august, chinezii au trimis o navă către Europa pe la Polul Nord, iar acum fac lobby pentru a deveni observator permanent al zonei polare, spunând că „Arctica este moştenirea întregii omeniri”, scrie CNBC.

În plus, mai mulţi miniştri şi diplomaţi chinezi au vizitat ţările din apropierea Polului Nord - Suedia, Danemarca, Islanda şi Groenlanda, pentru a propune să trimită muncitori chinezi la Polul Nord.

Zona arctică adăposteşte 20% dintre rezervele de petrol şi gaze naturale ale lumii, însă exploatarea acestora este încă foarte slabă. Din acest motiv, CNBC scrie că SUA, Canada, Danemarca şi alte ţări din apropierea Oceanului Arctic sunt într-o permanentă dispută referitoare la cum să traseze „graniţele” Polului Nord.

Chinezii trebuie să facă mişcări înţelepte pentru a câştiga, aşadar analiştii consideră că singura opţiune pentru moment  este alierea cu companii din ţările apropiate de Polul Nord, în care să investească şi de pe urma cărora să facă profit.





×
Subiecte în articol: zona arctica
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close