Antena 3 CNN Politică 1 mai electoral: PSD combină tradiţia mititeilor asezonaţi cu bere cu voluntariatul ?american?

1 mai electoral: PSD combină tradiţia mititeilor asezonaţi cu bere cu voluntariatul ?american?

1 mai electoral: PSD combină tradiţia mititeilor asezonaţi cu bere cu voluntariatul ?american?
Sursa foto: Sarbatoarea PSD de 1 Mai
22 Apr 2009   •   15:22

Micul şi berea, calea bătătorită deja de amfitrionul Marian Vanghelie cu atâta succes la nivelul Capitalei vor concura cu lopeţile şi găleţile cu var cu care preşedintele PSD Mircea Greoană vrea să-şi doteze colegii de partid pentru a sărbători de 1 mai ziua muncii. Spre deosebire de alte dăţi, petrecerile din parcul Izvor al Capitalei nu vor mai reprezenta punctul de atracţie pentru liderii PSD. Majoritatea acestora se vor deplasa împreună cu Geoană în Ardeal pentru a sărbători în alt mod decât cel tradiţional o zi bună de adunat voturi. Cu orgoliul rănit, lui Vanghelie i s-ar oferi drept consolare organizarea după pofta inimii a petrecerii social-democrate la Bucureşti.
Liderul PSD, Mircea Geoană, va participa, astăzi, la Sinaia, la o reuniune informală a organizaţiilor social-democrate, convocată pentru a discuta pe tema campaniei pentru alegerile europarlamentare. Conform unor surse social-democrate, întâlnirea este axată pe tema prtegătirii campaniei pentru europarlamentare, dar şi pe problema organizării zilei de 1 mai.
Mirosul micilor lui Vanghelie, motiv de exod al conducerii PSD în Ardeal
În privinţa Zilei Muncii, conducerea PSD intenţionează să facă din Ardeal centrul manifestărilor de partid dedicate celebrării acesteia. În prezent, filialele de Cluj şi de Braşov fac fiecare lobby încercând să-l convingă pe Geoană să le facă onoarea de a participa la petrecerile organizate cu această ocazie.
În partid în acest moment se confruntă două curente de orgolii. Ofuscaţi că tradiţional mic nu mai are căutare în partid, social-democraţii bucureşteni în frunte cu Marian Vanghelie speră să schimbe intenţia liderului Mircea Geoană de a sărbători această zi, împreună cu o bună parte din staff-ul de conducere în Ardeal, fie la Cluj, fie la Braşov.
"O să vizualizăm fenomenul în ansamblu. Nu s-a stabilit exact, acum nu ştiu exact unde vom organiza. S-ar putea să fie o gândire a zilei de 1 Mai cu 2-3 etape, e posibil să fie în mai multe oraşe, în mai multe forme", a afirmat Vanghelie.
Vanghelie a făcut precizări şi în ceea ce priveşte concertul Depeche Mode, despre care spusese că nu l-ar aproba în cazul în care ar lăsa PSD fără parcul Izvor de 1 mai.
"Nu am spus că nu îmi place Depeche Mode. Era o glumă şi jurnaliştii care erau lângă mine nu au înţeles. Discuţia a fost cu totul alta. Cum să nu îmi placă Depeche Mode? Nici nu s-a pus problema să nu organizeze acolo (în Parcul Izvor-n.r.) concertul sau să nu le dau eu aprobare", a afirmat Vanghelie.
Pansament pentru orgoliile pesediste: Petrecere descentralizată în funcţie de ?specificul şi cerinţele locale?
Influenţat de noii săi consilieri americani, Geoană ar opta pentru modelul de sărbătorire prin muncă al politicienilor de peste ocean: acţiuni de voluntariat pe la şcoli, cămine de bătrâni combinate cu vopsitul de garduri sau destuparea de şanţuri.
Cum Vanghelie nu are de gând să renunţe la petrecerea cu mici şi berre din Parcul Izvor, sursele citate susţin că liderii PSD ar fi dispuşi să lase mână liberă filialelor pentru a sărbători 1 mai în funcţie de ?realităţile, specificul şi cerinţele locale?.
?Dacă lumea cere bere şi mici le vom da bere şi mici, pentru că oamenii au nevoie de distracţie şi relaxare? au declarat sursele citate.
Ideea descentralizării efortului PSD de sărbătorire a Zilei muncitorilor de pretutindeni a fost confirmată şi de preşedintele Consiliului naţional al PSD, Adrian Năstase.
"Cred că trebuie marcat 1 Mai în toată ţara. 1 Mai este o sărbătoare pe care fiecare o gândeşte într-un anumit fel. Partidele îşi organizează acţiunile în diferite modalităţi. Rămâne de văzut dacă PSD va gândi pentru acel moment, înainte de debutul campaniei, şi o acţiune de mai mare amploare. Altfel cred că ziua de 1 Mai trebuie sărbătorită descentralizat", a apreciat Năstase.
Întrebat dacă susţine ideea organizării unei manifestaţie în Bucureşti, după modelul aplicat în anii trecuţi, Năstase a arătat "depinde de iniţiativele locale?. ?Trebuie întrebat domnul Vanghelie cum se gândeşte anul ăsta" a mai spus Năstase.
Geoană: ?Micile plăceri trebuie respectate?
Geoană ar dori ca 1 mai să constituie un prilej de maturizare al mesajului politic al PSD către electorat. Renunţarea la marşuri şi chefuri câmpeneşti ar reprezenta cîăteva căi spre soluţia dorită, însă liderului PSD îi preferă linişte şi nu competiţie în partid înainte de alagerile europarlamentare. De aceea, Geoană i-ar putea da mână liberă lui Vanghelie să acţioneze cum crede de cuviinţă la nivelul capitalei, susţin sursele citate.
Preşedintele social-democrat a evitat însă să precizeze clar dacă va onora cu prezenţa sa paranghelia lui Vanghelie.
?De 1 Mai vrem să avem manifestaţii care să marcheze sărbătoarea muncitorească. În toată ţara vor fi astfel de evenimente organizate de PSD. Conducerea partidului va încerca să participe la cât mai multe dintre acestea. Aş dori să fiu prezent în cât mai multe din marile oraşe. Am promis că voi merge şi în Transilvania.Important e nu unde merge Geoană, ci dacă românii vor simţi într-adevăr că este o zi de sărbătoare, dar nu doar o zi liberă, ci o zi dedicată muncii care până la urmă este valoarea fundamentală în orice societate", a declarat liderul PSD.
Diplomat, Geoană a apreciat că tradiţia micilor oferiţi de social-democraţi cu prilejul zilei de 1 Mai trebuie să continue, pentru că lucrurile simple îi bucură pe români.
?Românul face sărbătoare, mai mănâncă un mic, altul preferă şi un harmburger, mai iese la iarbă verde, joacă fotbal, se distrează. Micile plăceri, lucrurile simple şi obişnuite pentru omul de rând trebuie să fie respectate de către toată lumea? a conchis Geoană.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close