Antena 3 CNN Politică Alina Petrescu: Oamenii pictaţi în roşu

Alina Petrescu: Oamenii pictaţi în roşu

Alina Petrescu: Oamenii pictaţi în roşu
01 Iun 2008   •   20:14

Extraordinare fotografiile publicate recent în presa din lumea întreagă (click aici). Câţiva membri ai unui trib necunoscut, încordându-şi ameninţător arcurile în direcţia unui avion care survolează pădurea amazoniană. Cine ştie ce şi-or fi închipuit că este. Probabil vreun războinic trimis de spiritele pădurii.

Văzând fotografiile, vrei să afli mai multe. Să ştii dacă şi unde mai există astfel de locuri unde timpul a îngheţat. Oamenii pictaţi în roşu fac parte din unul din cele aproape 100 de triburi împrăştiate prin lume, care nu au intrat niciodată în contact cu civilizaţia motorizată, urbană, modernă. Odată descoperite, aceste comunităţi sunt ameninţate de un pericol mortal. În curiozitatea ei bolnavă, omenirea vrea să-i cunoască, să-i atingă, să-i ?civilizeze? pe semenii izolaţi. Numai că o simplă atingere poate şterge de pe faţa pământului un întreg trib, nepregătit fizic pentru bolile noastre.

Pentru apărarea lor, se luptă o organizaţie internaţională, Survival, fondată în 1969. ?Mişcarea pentru popoarele tribale? nu poate face însă mai mult decât să atragă atenţia asupra masacrelor tăcute care decimează comunităţi întregi. Gândiţi-vă de două ori la aceşti oameni după ce vedeţi filmul de pe http://www.survival-international.org/campaigns/uncontactedtribes. Fie că este vorba despre antropologi care vor să le studieze, de petrolişti care le vor pământul sau de tăietori de lemne care le vor pădurea, aceste triburi, cu diversitatea şi specificul lor, sunt distruse în numele inadaptabilităţii lor. A rezistenţei la schimbare. Dispar pentru că trăiesc altfel şi sfidează ideea noastră despre cum ar trebui să arate lumea.

La fel cum, în lumea globalizării, odată la două săptămâni, moare câte o limbă şi, cu ea, o cultură întreagă care poate nu a avut armele necesare ca să se perpetueze.

Peste nişte zeci de ani, amintindu-şi întâlnirea cu avionul, comunitatea oamenilor vopsiţi în roşu va povesti despre ziua în care o pasăre uriaşă şi zgomotoasă a întunecat cerul. Asta dacă peste zeci de ani comunitatea va mai exista.

Alina Petrescu

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close