Antena 3 CNN Politică Băsescu către afaceriştii francezi: Politicienii îşi asumă lipsa de capacitate de anticipare a crizei

Băsescu către afaceriştii francezi: Politicienii îşi asumă lipsa de capacitate de anticipare a crizei

Băsescu către afaceriştii francezi: Politicienii îşi asumă lipsa de capacitate de anticipare a crizei
Sursa foto: Traian Bãsescu
19 Mai 2009   •   11:42

Politicienii de la Bucureşti îşi asumă lipsa capacităţii de a anticipa evoluţia economiei pe piaţa românească, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, la o întâlnire avută marţi, la Paris, cu reprezentanţi ai unor companii franceze. Şeful statului a mai susţinut că evaluarea bugetară actuală a fost construită pe "cel mai rău scenariu posibil".
Referindu-se la acordul FMI, Băsescu a explicat faptul că, în acest moment, România nu are nevoie de banii din împrumutul extern, deprecierea monedei naţionale fiind stopată, iar imaginea României pe piaţă a început să se îmbunătăţească "după greşelile economice ale anului 2008, când credeam că creşterea economică va fi pentru totdeauna".
"Din păcate am fost atinşi de criză. Trebuie să admitem că a fost o estimare greşită cu privire la efectele crizei asupra României. De exemplu, în decembrie, evaluarea noastră oficială a fost o creştere între 3-6% pentru 2009. În ianuarie am descoperit că avem o creştere negativă, care a creat probleme. Dar noi, politicienii, ne asumăm lipsa capacităţii de a anticipa evoluţia economică pe piaţa românească", a declarat şeful statului.
El a zugrăvit oamenilor de afaceri, cu cifre, tabloul situaţiei economice în care se află România şi le-a oferit detalii despre acordul cu FMI.
Preşedintele le-a explicat că, după opt ani de creştere economică de 6%, România se confruntă pe primele trei luni ale anului 2009 cu o creştere negativă de 6,4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu efecte mai ales în domeniul producţieie industriale care a scăzut. Băsescu a punctat însă şi "semnalele pozitive" pe care le prezintă economia românească: creşteri în domeniul imobiliar şi creşterea investiţiilor.
"Sperăm că în acest an vom reuşi să obţinem un rezultat mult mai bun decât evaluarea FMI", a declarat şeful statului, care a precizat că afirmaţia sa se bazează pe o serie de estimări. El a explicat însă că decizia politică a fost să se construiască evaluarea bugetară pe "cel mai rău scenariu posibil".
Antena3.ro

×
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close