Antena 3 CNN Politică Băsescu: Disputele politice privind comisarul european ar putea nărui şansele României pentru un portofoliu important

Băsescu: Disputele politice privind comisarul european ar putea nărui şansele României pentru un portofoliu important

Băsescu: Disputele politice privind comisarul european ar putea nărui şansele României pentru un portofoliu important
Sursa foto: Traian Basescu
09 Iun 2009   •   16:06

Disputele nefericite dintre partidele politice cu privire la cine are dreptul de a numi comisarul european al României nu face altceva decât să contribuie la scăderea şanselor de obţinerea a unui portofoliu corespunzător cu statutul ţării noastre în Uniunea Europeană a afirmat marţi preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a ţinut să sublinieze că numirea nu se va face pe criterii politice, ci pe cele de competenţă în funcţie de domeniul pe care îl vom obţine.

?Din data de 12 ianuarie s-au început demersuri extrem de serioase. Fac apel la partidele politice să se abţină din a face dezbateri publice pe tema comisarului european altfel decât în termeni civilizaţi, să se abţină să impună nume sau personaje pentru că pot strica procesul început din luna ianuarie prin care încercăm să obţinem un portfoliu important corespunzător ponderii Romaâniei pe care are în Uniunea Europeană ca a şaptea ţară europeană? a declarat Băsescu.

Preşedintele a arătat că nicăieri în Europa numirea comisarului european nu reprezintă subiect de dispută între partidele politice

?Datorită dezbaterilor publice se poate nărui tot efortul pe care Romaânia încearcă să-l facă.
Desemnarea comisarului european nu va fi bazată pe criteriul politic, ci pe cel de competenţă în funcţie de portofoliul pe care îl vom putea obţine, a competenţei recunoscute intern şi internaţional dacă este posibil? a mai afirmat preşedintele.

El a invitat partidele politice interesate de evoluţia lobby-ului României la discuţii la Cotroceni pe această temă.

Băsescu a arătat că nominalizarea comisarului european se face conform legii, numai de către Guvern, în timp ce decizia cu privire la desemnarea comisarilor se va face în Consiliul European, acolo unde misiunea sa este să susţină nominalizarea guvernului.
"Propunerea o face Guvernul. Nimeni altcineva nu poate face propuneri Comisiei Europene. Decizia cu privire la desemnarea comisarilor se face în Consiliul European, acolo unde misiunea mea va fi să suţin propunerea Guvernului, eu fiind membru al Consiliului European în calitate de şef al Delegaţiei României la Consiliul European", a spus Băsescu.
Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close