Antena 3 CNN Politică Băsescu, făcut responsabil de PSD pentru riscul blocării fondurilor europene pentru România

Băsescu, făcut responsabil de PSD pentru riscul blocării fondurilor europene pentru România

Băsescu, făcut responsabil de PSD pentru riscul blocării fondurilor europene pentru România
Sursa foto: Mircea Geoanã
11 Mai 2009   •   14:09

Preşedintele Traian Băsescu trebuie să ia măsuri, împreună cu instituţiile abilitate, pentru evitarea riscului tăierii fondurilor europene după Raportul CE pe Justiţie din vară, a declarat luni, preşedintele PSD Mircea Geoană. PSD s-a disociat total de evoluţia activităţii în domeniul Justiţiei, pentru ca eventualele întârzieri şi probleme din jusţiţie să fie asociate mai curând cu scaunul prezidenţial din Cotroceni. Referindu-se la existenţa unor informaţii care ar atesta existenţa pericolului blocării fondurilor comunitare, Geoană a pasat responsabilitatea acestei stări de lucruri de la Palatul Victoria în seama şefului statului care ar gestiona de ani buni Justiţia prin numirile făcute în acest domeniu. Potrivit unor surse social-democrate, strategia face parte dintr-o amplă campanie de decredibilizare a lui Traian Băsescu, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din acest an.

?Există informatii coerente şi solide care anunţă pericolul ca după raportul Comisiei Europene să existe riscul unei tăieri a fondurilor europene pentru România. Este une lement care are cauze multiple, dar care are ca pretext principal lipsa de reformă în domeniul justiţiei din România. Decizia PSD este de a trimite cele două coduri, cel penal şi cel civil, către preşedintele României, reamintindu-i preşedintelui că a fost cel care a convocat la Palatul Cotroceni o întâlnire cu toţi factorii decidenţi, în încercarea de a găsi răspunsurile pentru un raport pozitiv al Comisiei Europene la adresa României? a afirmat liderul PSD, Mircea Geoană.

Băsescu, zugrăvit ca unicul responsabil pentru evoluţia reformei în Justiţie

Preşedintele social-democrat a solicitat preşedintelui Traian Băsescu, ca din calitatea sa de principal coordonator al instituţiilor de stat să ia toate mpsurile necesare, împreună cu instituţiile de profil, ?pentru a preîntâmpina acest risc masiv la adresa intereselor şi reputaţiei României în Europa?.

Geoană a sugerat că Parlamentului nu i se poate imputa nimic de vreme ce şi-ar fi făcut datoria şi că singura instituţie responsabilă pentru eventuzall sancţiuni ale CE ar fi Preşedinţia.

?Parlamentul s-a achitat de măsurile de verificare. Codurile penal şi civil sunt finalizate, iar celelalte de procedură sunt în curs de finalizare. Aşa zisele dosare de mare corupţie se află şi ele în desfăşurare la Senat. Întreaga responsabilitate pentru evitarea acestui risc aparţine în principal preşedintelui României, cel care a instalat pe doamna Macovei în 2004 si l-a avut pe ministrul Predoiu? a susţinut Geoană.

El a precizat că va trimite către Cotroceni o scrisoare de informare a stadiului în care se află codurile juridice şi dosarele de corupţie aflate în atenţia parlamentului, care va conţine şi solicitarea către Traian Băsescu de a lua măsurile necesare pentru evitarea tăierii fondurilor europene.

?Principala responsabilitate revine celui care a gestionat prin numirile de la Justiţie. Este o stare de normalitate să informeze preşedintele, dar mai ales să-i întreb pe cei care răspund de starea justiţiei româneşti despre măsurile care trebuie luate? a explicat Geoană demersul PSD.

Susţinerea asumării răspunderii guvernamentale pe codurile juridice, strategie anti-Băsescu

Liderul PSD a preferat să treacă sub tăcere negocierile purtate cu PDL pentru numirea unui ministru independent la Justiţie, cât şi presiunile făcute de PSD pentru numirea unui secretar de stat social-democrat la nivelul acestui minister.

În schimb, Geoană a anunţat că ministrul Predoiu va fi convocat la Parlament pentru a da explicaţii despre obligaţiile pe care le are pentru evitarea acestui risc.

Potrivit unor surse social-democrate, ieşirea la rampă a preşedintelui PSD a fost dictată de anumite raţiuni lectorale şi de imagine. Geoană a vrut să o ia înaintea preşedintelui Băsescu, după ce i-au parvenit anumite informaţii că şeful statului ar intenţiona să remită o scrisoare Parlamentului, în care urma să atragă atenţia aleşilor faţă de apropierea termenului limită vehiculat pentru adoptarea codurilor juridice, dar şi să ceară grăbirea soluţionării dosarelor unor politicieni în Parlament.

Mai mult, pentru ca PSD să dea impresia totală de neimplicare totală în actul de justiţie, conducerea PSD ar fi dispusă să nu se mai opună procedurii de asumare a răspunderii guvernamentale pe codurile juridice în formula elaborată de Palatul Victoria şi nu de către comsiile speciale ale Parlamentului. Conform surselor citate, pesediştii îşi fac astfel speranţe că efectele negative de imagine ale unui raport nefavorabil României pe tema justiţiei vor fi decontate pe seama premierului Emil Boc şi a Cotroceniului.

Macovei, acuzată că aduce deservicii interesului naţional

Liderul PSD a criticat-o şi pe fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei pe care a acuzat-o că se pune de-a curmezişul interesului naţional prin afirmaţiile sale legate de posibilitatea blocării fondurilor UE.

?Este inacceptabil să spui că România nu ar merita să primească bani pentru că este un stat în care aceşti bani nu pot fi cheltuiţi în mod transparent şi corect. Fac apel la PDL să analizeze dacă aceste declaraţii sunt conforme cu statutul de europaralamentar? a mai afirmat Geoiană referindu-se la calitatea de candidat pentru PE pe care Macovei o are pe lista PDL.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close