Antena 3 CNN Politică Băsescu întoarce la Parlament sporirea salariilor magistraţilor

Băsescu întoarce la Parlament sporirea salariilor magistraţilor

Băsescu întoarce la Parlament sporirea salariilor magistraţilor
Sursa foto: Traian Bãsescu
05 Iun 2009   •   18:10

Preşedintele Traian Băsescu a cerut vineri Parlamentului să suspende plata
unor sporuri restante pentru magistraţi şi să supună reexaminării conţinutul ordonanţei nr. 225/2008 privind acordarea unor drepturi salariale personalului din sistem.
În opinia preşedintelui, suspendarea acestor sporuri este o "măsură justificată şi oportună" având în vedere contextul actual al crizei economice şi impactul pe care plata acestor drepturi salariale l-ar avea asupra bugetului de stat.

?Motivele cererii sunt următoarele: 1. Actul normativ trimis spre promulgare aprobă ordonanţa de urgenţă prin care s-a dispus plata, începând cu 31 martie 2009, a sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială personalului din sistemul justiţiei, devenite executorii până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Excepţie fac sumele prevăzute în hotărârile judecătoreşti care intră sub incidenţa Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2008, plata realizându-se eşalonat. 2. În contextul actual al crizei economico-financiare, având în vedere impactul semnificativ asupra bugetului de stat pe anul 2009 pe care îl implică executarea hotărârilor judecătoreşti prin care s-au stabilit drepturi de natură salarială în favoarea personalului din sistemul justiţiei, suspendarea plăţii respectivelor sume încă o perioadă de timp apare ca o soluţie justificată şi oportună", scrie preşedintele Traian Băsescu în cererea de reexaminare a legii.
Cu doar o săptămână în urmă, Curtea Constituţională i-a dat câştig de cauză şefului statului carea a sesizat instituţia în privinţa existenţei unui conflict juridic între autoritatea judecătorească, pe de-o parte, Parlament şi Guvern, pe de altă parte. Astfel, CCR a decis că instanţa supremă nu mai poate acorda sporuri magistraţilor în procesele intentate de aceştia statului.
Antena3.ro

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close