Antena 3 CNN Politică Băsescu: Portofoliu de comisar european şi o importantă agenţie europeană la Bucureşti, printre dezideratele României

Băsescu: Portofoliu de comisar european şi o importantă agenţie europeană la Bucureşti, printre dezideratele României

Băsescu: Portofoliu de comisar european şi o importantă agenţie europeană la Bucureşti, printre dezideratele României
Sursa foto: Trian Bãsescu
19 Mai 2009   •   18:29

România aspiră la un portofoliu important în Comisia Europeană şi ar dori stabilirea la Bucureşti a unei importante agenţii europene, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la întoarcerea din vizita de două zile din Franţa. Şeful statului a precizat că a discutat aceste aspecte împreună cu omologul său francez Nicolas Sarkozy. Băsescu a subliniat poziţiile comune ale celor două părţi pe tema politicilor agricole şi energetice, dar şi în cazul evenimentelor violente care au avut loc în Republica Moldova după alegerile parlamentare.

Băsescu a spus că unul din elementele abordate în discuţia cu omolgul său francez, Nicholas Sarkozy, a fost speranţa că până la sfârşitul anului, Irlanda va adopta Tratatul de la Lisabona.

"În acest context, am avut o discuţie extrem de consistentă cu privire la aspiraţiile României de a deţine un portofoliu important în interiorul viitoarei Comisii Europene, precum şi legat de dorinţa României ca o importantă agenţie a Uniunii Europene să îşi stabilească sediul la Bucureşti, fiind prima instituţie europeană care ar avea sediul la Bucureşti", a spus Băsescu.

"În ceea ce priveşte politicile europene s-a pus accent pe politica energetică şi pe cea agricolă. Am constatat similitudine de puncte de vedere", a precizat preşedintele, dând ca exemplu discuţiile purtate pe tema necesităţii susţinerii eforturilor de independenţă energetică prin construcţia de centrale nucleare şi promovarea proiectului de gazoduct Nabucco.
Cei doi şefi de stat au mai căzut de acord ca subvenţiile din agricultură să rămână în vigoare.
Preşedintele Traian Băsescu a mai arătat că şi-a manifestat, la Paris, insatisfacţia faţă de modul în care Comisia Europeană a reacţionat la evenimentele care au avut loc la Chişinău după recentele alegeri parlamentare.
Băsescu a spus că a abordat, în discuţiile purtate la nivel înalt în Franţa, subiectul legat de evenimentele care au avut loc la Chişinău imediat după alegeri.
"Nu fac niciun secret din a vă spune că mi-am manifestat insatisfacţia pentru modul în care Comisia Europeană, spre deosebire de Parlamentul European, care a reacţionat foarte corect, mi-am manifestat insatisfacţia cu privire la modul în care Comisia Europeană a acţionat în acest caz", a spus Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu  a efectuat o vizită de două zile în Franţa timp în care s-a întâlnit cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy, precum şi cu preşedintele Adunării Naţionale, Bernard Accoyer, şi cu primul ministru François Fillon.
În cea de-a doua zi a vizitei oficiale, preşedintele Traian Băsescu a vizitat centrala nuclearelectrică de la Flamanville.
Antena3.ro

×
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close