Antena 3 CNN Politică Băsescu şi Tăriceanu la Bruxelles. Discuţiile au vizat tratatul de la Lisbona şi creşterea preţurilor

Băsescu şi Tăriceanu la Bruxelles. Discuţiile au vizat tratatul de la Lisbona şi creşterea preţurilor

Băsescu şi Tăriceanu la Bruxelles. Discuţiile au vizat tratatul de la Lisbona şi creşterea preţurilor
20 Iun 2008   •   16:13

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, participă la Bruxelles, la cea de-a doua şi ultima zi a lucrărilor Consiliului European de vară. Principalele subiecte de discuţie au fost legate de respingerea Tratatului de la Lisabona de către Irlanda şi de creşterea semnificativă a preţurilor la produsele alimentare şi combustibil, atât în plan european, cât şi la scarã globală. Şeful statului şi premierul au susţinut o conferinţă de presă comună, în care au vorbit despre concluziile discuţiilor de la Bruxelles.

Legat de procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona, concluzia a fost că toate statele membre trebuie să ratifice Tratatul înainte de alegerile pentru Parlamentul European. ?Optim ar fi în ianuarie anul viitor, în martie cel mai târziu, să se încheie acest proces?, a declarat preşedintele Traian Băsescu. Recomandarea oficialilor UE a fost ca procesul de ratificare să continue, în aşa fel încât alegerile din iunie 2009 să se desfăşoare cu Tratatul ratificat şi în vigoare.

Băsescu a declarat că printre implicaţiile neratificării tratatului se numără faptul că UE nu mai poate funcţiona pe tratatul de la Nisa. Tratatul prevedea ca Parlamentul European să devină un copartener al Comisiei Europene şi ar fi fost de asemenea introdus sistemul co-deciziei.

?Acum, UE funcţionează pe Tratatul de la Nisa. În lipsa noului tratat, mecanismele de reprezentare sunt construite pentru 27 de state, fără să se poată vorbi de Croaţia?, a avertizat preşedintele.

O altă consecinţă a discuţiilor de la Bruxelles a fost declanşarea parteneriatului pentru mobilitate cu Republica Moldova. În concluzie, se consolidează perspectiva europeană a Balcanilor de vest. ?Se menţionează expres o apropiere a Serbiei de UE şi se stabileşte necesitatea dezvoltării unui parteneriat estic al Uniunii?, a cotinuat Băsescu.

Pe de altă parte, premierul Călin Popescu Tăriceanu a abordat problema creşterii preţurilor la produsele alimentare şi combustibil. Creşterile spectaculoase de preţuri nu sunt determinate de un dezechilibru între cerere şi ofertă, ci mai degrabă de temerile cu privire la creşterea excesivă a consumului, a explicat acesta. Pentru rezolvarea acestei crize, oficialii UE au elaborat două tipuri de măsuri. Cele pe termen scurt, care au în vedere măsuri fiscale ca suspendarea taxelor vamale la importul de cereale şi creşterea cotelor de lapte, dar şi unele pe termen lung, care nu pot aduce rezultate însă decât într-un interval de 5-7 ani.

Antena3.ro

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close