Antena 3 CNN Politică Boc şi Geoană pun piciorul în prag: PSD şi PDL Bistriţa, somate să ajungă la un compromis

Boc şi Geoană pun piciorul în prag: PSD şi PDL Bistriţa, somate să ajungă la un compromis

Boc şi Geoană pun piciorul în prag: PSD şi PDL Bistriţa, somate să ajungă la un compromis
Sursa foto: Mircea Geoanã, Emil Boc
15 Mai 2009   •   16:56

Coaliţia de guvernare a dat un ultimatum filialelor PSD şi PDL Bistriţa-Năsăud să caute soluţii de compromis pentru eliminarea tensiunilor şi să se înţeleagă la nivel local.În prezent, acest diferend pare a fi singurul care mai bântuie neînţelegerile din teritoriu ale coaliţiei. Cele două părţi dau semne că se vor conforma indicaţiilor venite de la centru, dar nu fără unele condiţii. În ultima săptămână, întârzierile existente la semnarea protocoalelor de colaborare locale au fost recuperate, social-democraşii şi democrat-liberalii din Teleorman fiind ultimi care au anunţat că au încheiat partenariatul.

Vicepreşedintele PD-L Ioan Oltean a declarat, vineri că filialele judeţene ale PD-L şi PSD Bistriţa-Năsăud au fost somate să ajungă la un compromis pentru a elimina tensiunea dintre ele după denunţarea unilaterală a protocolului de către PSD. Ultimatumul a fost formulat miercurea aceasta în cadrul unei întruniri care a avut loc la Bucureşti şi la care au participat liderul PDL, Emil Boc, cel al PSD, Mircea Geoană, şi cei doi lideri judeţeni ai formaţiunilor, Emil Radu Moldovan (PSD) şi el.
"Ne-au cerut să fim rezonabili, nu sărim calul nici unul, nici celălalt, adică să punem mai presus de orice interesul comunităţii. S-a subliniat că e necesar să găsim o soluţie de compromis. Ne întâlnim noi doi (Oltean şi Moldovan ?n.r) şi apoi vom aprecia dacă mai este sau nu cazul să mai întrunim şi structurile de conducere, adică acele comisii paritare ?, a declarat Ioan Oltean.
Preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, deputatul Emil Radu Moldovan, a declarat, la rândul său, că organizaţia sa nu exclude posibilitatea reluării colaborării cu PD-L, dar numai după parcurgerea unor etape.
"Premierul Boc şi-a dorit mai mult linişte la Bistriţa decât Ioan Oltean. Când ne-am întâlnit, Ioan Oltean s-a chinuit doar să împartă deconcentrate, iar Emil Boc a avut o reacţie de preşedinte mediator", a declarat, într-o conferinţă de presă, Emil Radu Moldovan, impresionat de atitudinea premierului.
"Nu exclud niciun moment colaborarea cu PDL Bistriţa-Năsăud, dar trebuie parcurse câteva etape. În primul rând, o întâlnire la nivelul celor două comisii (formate la nivel judeţean din zece persoane, cinci de la PDL şi cinci de al PSD ?n.r), să avem o primă discuţie, apoi Biroul Permanent PSD în care noi, cei cinci, să informăm despre situaţia la care se va ajunge. Apoi, aceste lucruri, dacă se repetă de două-trei ori, vom convoca Comitetul Executiv care e singurul for decident în PSD care va decide ce vom face mai departe. Sunt câteva etape de parcurs", a spus Moldovan.
Filiala Bistriţa-Năsăud a PSD a rupt protocolul semnat cu PDL pentru guvernarea locală, acuzând reprezentanţii PDL din Consiliul Judeţean, că aliaţi cu o parte din cei ai PNL, au împărţit bugetul în defavoarea primarilor PSD.
Liderul judeţean al PSD, deputatul Emil Radu Moldovan, a avertizat la acea vreme că ruperea protocolului cu PDL va duce şi la o nouă distribuire a instituţiilor deconcertate din judeţ după alte criterii decât cele iniţiale. Dacă la semnarea protocolului s-a stabilit că PDL va lua 50 la sută din instituţii, iar PSD cealaltă jumătate, social-democraţii au vnit cu pretenţia obţinerii tuturor instituţiilor deconcertate din subordinea miniştrilor PSD, ajungându-se la 80 la sută din total.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Accident cu șapte victime, pe Podul Basarab din București
x close