Antena 3 CNN Politică Candidaţii liberali, lansaţi de săgeata PNL cu strigături anti-Băsescu

Candidaţii liberali, lansaţi de săgeata PNL cu strigături anti-Băsescu

Candidaţii liberali, lansaţi de săgeata PNL cu strigături anti-Băsescu
Sursa foto: Crin Antonescu
07 Mai 2009   •   17:26

Liberalii au confundat joi lansarea acţiunii de lansare a propriilor candidaţi pentru Parlamentul European cu campania pentru Cotroceni. Atât liderii partidului, cât şi unii candidaţi au trecut pe planul doi prezentare propriilor obiective la nivelul PE, fiind mai absorbiţi în demonizarea actualului ocupant al scaunului prezidenţial, Traian Băsescu. Invenctive de genul "Om bolnav ros de amibiţia de a conduce o ţară mai mare decât un vapor", "sabotor", "un chelner care greşeşte nota de plată" s-au împletit cu îndemnurile liderilor PNL către proprii activişti de a folosi efectele crizei pentru alovi în imaginea actualilor decidenţi politici.

Miza euroalegerilor la PNL: startul campaniei lui Antonescu pentru Cotroceni

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban a spulberat orice iluzie cu privire la adevărata ţintă electorală a partidului la alegerile din 7 iunie. Trecând rapid peste teza necesităţii promovării valorilor Uniunii Europene într-o Europă a valorilor liberale, Orban i-a informat pe delegaţii prezenţi că această campanie pentru PE reprezintă şi startul campaniei pentru prezidenţiale, la care PNL nu are decât "o singură soluţie": Crin Antonescu să devină preşedintele României.
"Am încredere în fiecare dintre membrii PNL, am încredere în candidaţii PNL, şi gândiţi-vă că această campanie pentru PE e de fapt şi startul campaniei prezidenţiale, în care nu avem decât o singură soluţie, şi anume aceea ca viitorul preşedinte al României să fie actualul preşedinte al PNL, Crin Antonescu", a susţinut Orban.
Mesaj european: Guvernul, sabotat de ambiţia bolnavă a unui singur om de a conduce o ţară, Băsescu
Ştafeta a fost preluată de capul de listă a eurocandidaţilor liberali, Norica Nicolai, care a lansat un atac virulent la adresa şefului statului. Liberala a susţinut că cele două guverne formate după 2004 au fost "constant sabotate şi distruse" de ambiţia bolnavă a unui singur om de a conduce o ţară, preşedintele Traian Băsescu.
"În politică, unul dintre cele mai folosite cuvinte este Ťîmpreunăť. Cred că vă aduceţi aminte ? împreună suntem puternici, numai împreună putem reuşi. În anii '90 acest cuvânt a fost o iluzie frumoasă, în anul 2000 el a fost de-a dreptul o minciună. Scena politică românească este dominată din ce în ce mai mult de dezbinare, separare, ură şi distrugere", a declarat Norica Nicolai, în deschiderea discursului susţinut la lansarea candidaţilor PNL la alegerile europarlamentare.
Nicolai a reamintit că, în anii '90, PNL a făcut parte dintr-un guvern de coaliţie şi a încercat să colaboreze cu alte partide pentru asigurarea unui drum drept al ţării.
"După 9 luni, acel guvern de coaliţie a fost sabotat şi distrus de un om ? Traian Băsescu. În 2004, am format un al doilea guvern de coaliţie sperând tot în colaborare şi crezând în aceleaşi valori. Acest Guvern a fost torpilat după mai bine de şase luni de acelaşi om - Traian Băsescu. Cu toate acestea, nu există o altă cale. Nu putem renunţa la cuvântul Ťîmpreunăť", a spus aceasta.
Norica Nicolai le-a cerut liberalilor să lanseze un semnal clar pentru întreaga ţară: "Noi şi numai noi suntem cei care se pot opune izolării, distrugerii care domină scena politică. Numai noi putem genera o coaliţie a cetăţeanului împotriva dezbinării, împotriva lui Traian Băsescu şi a celor care îl sprijină, de frică sau de interes. Nu există proiectul politic Traian Băsescu, ci numai ambiţia bolnavă a unui om care vrea să conducă singur o ţară, mult mai mare desigur decât un vapor", a spus Nicolai.

Ovidiu Silaghi a declarat la rândul său că, după ce Crin Antonescu va câştiga alegerile prezidenţiale, va trebui "să pună capăt acestui Guvern furibund, în agonie, şi să aducă un adevărat Guvern liberal care ştie ce înseamnă ".

Antonescu: Băsescu este ca un chelner care mai greşeşte nota în defavoarea celor care plătesc

Preşedintele PNL, Crin Antonescu şi-a intrat, la rândul său, în pielea candidatului prezidenţial, pentru a trece la demantelarea greşelilor actualului preşedinte. El a recomndat candidaţilor şi militanţilor PNL să se folosească de eşecurile Guvernului şi preşedinţiei pentru a deconta pe seama acestora efectele crizei economice.

"Vorbim despre greşeli şi nu e prima greşeală a domnului preşedinte Traian Băsescu (promulgarea Legii salariilor profesorilor- n.r.). Nu e nici măcar prima greşeală recunoscută. Ce putem constata e că toate greşelile domnului preşedinte Traian Băsescu, ca şi ale altor politicieni, sunt întotdeauna, nu pe spinarea lor, ci pe spinarea contribuabilului. În sensul acesta, domnul Traian Băsescu e ca un chelner care mai greşeşte nota, dar niciodată în defavoarea lui, ci a celor care îl plătesc", a susţinut Crin Antonescu.

Liderul PNL a dat de înţeles că partidul său ar trebui să popularizeze aceste greşeli în timpul campaniei electorale, pentru ca preşedintele statului să fie taxat de electorat la euroalegeri şi la prezidenţiale. "Pentru greşelile acestea există o plată şi e misiunea nostră în această campanie să vorbim despre responsabilitate, despre greşeli şi să-i chemăm pe români să plătească celor care au greşit acolo unde îi doare, la vot, la 7 iunie, la vot la toamnă, la alegrile prezidenţiale", a spus Antonescu.

O altă temă de campanie europarlamentară înafară de cea anti-Băsescu, ar constitui-o decontarea efectelor crizei către actualii factori de decizie. "Suntem în criză. România din păcate nu e nici mândră, nici prosperă, ci e rătăcită şi chinuită. Şi despre această criză, despre direcţia în care merge România, depre cine îşi asumă responsabilitatea în fruntea unei Românii în criză va trebui să discutăm acum în această campanie electorală pentru PE", a adăugat liderul PNL, dând ca exemplu greşeala preşedintelui Traian Băsescu în ce priveşte salariile profesorilor.

"Şi dacă actualul Guvern şi preşedintele ţării dovedesc că nu au soluţii, nu ne confruntăm doar cu acest lucru, mai dovedesc ceva poate şi mai grav, dovedesc o crasă lipsă de respect pentru cetăţenii României, pentru contribuabili, pentru cei guvernaţi. A ascunde adevărul, a minţi cu insistenţă, înseamnă să-şi baţi joc de cei pe care îi guvernezi, să fii iresponsabil?, a conchis Antonescu.

Orban: PNL va aduce reforma morală prin care România să intre cu adevărat în UE
Derapajul verbal via Cotroceni a lăsat apoi loc şi problemei pentru care liberalii fuseseră convocaţi de fapt astăzi la Palatul Parlamentului: promovarea candidaţilor şi programului electoral pentru Parlamentul European.
"Uniunea Europeană are criterii clare în privinţa exporturilor. Ea interzice ceea ce este stricat, fals, expirat, ceea ce e bazat pe publicitate mincinoasă. A venit vremea să trimitem în capitala Europei marfă de calitate ? liberalii", a susţinut Nicolai, în încheierea discursului său.
?Necesitatea unei reforme morale?, ?respectarea libertăţii individuale, a şansei fiecărui individ de a reuşi în viaţă?, ?regăsirea solidarităţii de cetăţean european? ar fi mesajele pe care candidaţii PNL ar trebui să le promoveze în rândul electoratului, a apreciat Orban.
El a subliniat că liberalii se află "la startul unei campanii extrem de importante nu numai pentru PNL, ci şi pentru România", care ar putea marca "semnalul prin care România să intre cu adevărat în UE, iar românii să devină cu adevărat europeni".
"Europa de azi e o Europă care se bazează în primul rând pe libertate individuală, pe respectarea unor dreptului inalienabile, pe respecarea şansei ficeărui individ de a reuşi în viaţă, pe cooperare, pe o solidaritate, nu impusă ci o solidaridate regăsită şi conştientizată de fiecare ceăţean european. O Europă în care fiecare dintre cetăţeni are şansa cu adevărat să reuşească în viaţă", a adăugat liderul PNL, trasnmiţăndu-le liberalilor prezenţi la lansare că trebuie să transmită românilor aceste idei europene.
El a cerut colegilor de partid să transmită aceste idei într-o societate românească ce este "dominată de o clasă politică în mare parte neeuropeană, o clasă politică cu două partide de guvernământ care ştiu să mintă, care ştiu numai să ameninţe, să şantajeze, să fure, să ia ceea ce nu li se cuvine".
Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close