Antena 3 CNN Politică Coaliţie: Restructurarea şi reducerea numărului de agenţii energetice, soluţie pentru eliminarea "băieţilor deştepţi"

Coaliţie: Restructurarea şi reducerea numărului de agenţii energetice, soluţie pentru eliminarea "băieţilor deştepţi"

Coaliţie: Restructurarea şi reducerea numărului de agenţii energetice, soluţie pentru eliminarea "băieţilor deştepţi"
Sursa foto: Dan Nica
25 Mai 2009   •   12:27

Coaliţia PSD-PDL are în discuţie 10 scenarii pentru strategie de energie urmând a alege soluţia potrivită până la sfârşitul lunii iunie, începutul lui iulie. Potrivit ministrului Dan Nica, prin noua strategie pentru securitatea energetică se urmăreşte, printre altele, reducerea preţului facturii de energie şi eliminarea "băietilor destepţi" din sistem. Vicepremierul a dat de înţeles că s-ar putea pune în practică o restructurare a agenţiilor de energie prin reducerea numărului lor.

Membrii coaliţiei de guvernare au dezbătut timp de două ore strategiile care ar trebuie aplicate în domeniul energetic şi cel al agriculturii. Dacă în domeniul energetic, agenţiile ar putea fi restructurate şi reduse la doar 2-3 cu atribuţii mixte de control în toate sectoarele de producţie de energie, în agricultură, ameninţarea secetei îi obligă pe guvernanţi să caute soluţii de urgenţă pentru combaterea ei prin irigaţii.

Agenţii energetice de tip "umbrelă"

"Se urmăreşte scăderea facturii la consumator, pentru că romanii nu ştiu nimic despre energie în afară de băieţii destepţi, aceia care iau energie foarte ieftin şi o vând foarte scump", a declarat Dan Nica.

Vicepremierul a evitat să precizeze cu cât ar scădea factura la energie în urma aplicării unui scenariu pentru securitatea energetica pe 20 de ani.

Vicepremierul a dat de înţeles că se urmăreşte o restructurare a agenţiilor de energie prin reducerea numărului lor.

"Dacă acum sunt 10 entităţi energetice şi vor rămâne două sau trei, o reducere de preţ vine numai de aici, prin eliminarea de structuri birocratice", a explicat Dan Nica.

Potrivit ministrului, agenţiile care urmează să fie infiinţate vor avea în subordine structuri care se ocupă de energie produsă din carbune, hidroenergie, energie nucleară.
"Strategie de urgenţă" pentru combaterea secetei

Nica a mai arătat că se încearcă elaborarea unei strategii privind irigaţiile în condiţiile în care prognoza meteo pentru această vară anunţă o secetă care va afecta culturile agricole.

"Domnul ministru Sârbu a preluat mandatul cu 60.000 de hectare irigate, acum s-a ajuns la 560.000, însă suprafaţă este insuficientă iar dacă previziunea de secetă se adevereşte trebuie să luăm măsuri. Ministrul Ilie Sârbu vine miercuri la Guvern pentru a prezenta o strategie de urgenţă pentru extinderea suprafeţelor irigate", a declarat Dan Nica.

În ceea ce priveşte programul ?Prima casă?, vicepremierul a precizat că se se caută soluţii pentru eliminarea riscului pentru cel care contractează creditul şi o reducere reală a dobânzii pentru aceste credite.
Antena3.ro

×
Parteneri
1,5 milioane de angajați români ar putea avea salarii mai mici, din iulie
x close