Antena 3 CNN Politică Comisia parlamentară de anchetă ia în calcul audierea ministrului Nemirschi

Comisia parlamentară de anchetă ia în calcul audierea ministrului Nemirschi

Comisia parlamentară de anchetă ia în calcul audierea ministrului Nemirschi
Sursa foto: Nicolae Nemirschi
30 Iun 2009   •   10:39

Comisia parlamentară de anchetă în cazul ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi a luat pentru prima oară în discuţie marţi acest caz. Membrii comisiei vor stabili în următoarele cinci zile regulamentul său de organizare şi funcţionare, dar şi graficul de audieri a ministrului Nemirschi şi a celorlalte persoane implicate pentru a elucida legalitatea contractului de publicitate în valoare de 500.000 de euro acordat prin negociere, dar fără licitaţie.

Întrunită astăzi pentru prima oară în şedinţă, Comisia de anchetă parlamentară în cazul ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, s-a ocupat de rezolvarea anumitor probleme organizatorice.

Potrivit preşedintelui desemnat al Comisiei, deputatul PSD Mircea Duşa, acest for îşi propune să se pronunţe asupra legalităţii acestui contract până în data de 1 august când au termenul de raport.

"Noi ne vom pronunţa asupra legalităţii acestui contract, nu asupra oportunităţii sale (...) În funcţie de rezultatele anchetei, putem propune plenului Camerei sesizarea organelor de anchetă sau, din punct de vedere al oportunităţii, putem cere un control al Curţii de Conturi", a precizat Duşa.

Duşa nu a putut clarifica când va fi chemat la audieri ministrul Mediului, susţinând însă că, în următoarele cinci zile, va fi pus la punct abia regulamentul de funcţionare al comisiei şi lista documentelor ce vor fi solicitate ministerului. Potrivit lui Duşa, vor fi audiaţi şi directorii din minister care şi-au pus semnătura pe contractele de publicitate respective şi, chiar directorii agenţiei de publicitate benficiare a contractului.

"După elaborarea regulamentului, vom stabili graficul de controale şi audieri cu ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, şi cu directorii din minister care au semnat contractul. Dacă va fi cazul îi vom audia şi pe reprezentanţii firmelor de publicitate ce au primit aceste contracte. Vom studia toate contractele începând cu contractul iniţial, dar şi actele adiţionale", a declarat Duşa la finele şedinţei de marţi.

Comisia parlamentară va verifica modul în care a fost atribuit de către Ministerul Mediului contractul privind "Campania de promovare a programului operaţional sectorial mediu, lot doi - difuzare / publicare", prin negociere fără anunţ de participare.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi a atribuit prin negociere directă un contract firmei "ARS Advertising" SA, în valoare de peste 500.000 de euro. Contractul presupune servicii de publicitate în cadrul campaniei de promovare a Programului Operaţional de Mediu.

Dacă mai mulţi reprezentanţi ai comisiei sunt de părere că acest contract a fost semnat fără licitaţie, oficilii de la Ministerul Mediului afirmă că afacerea este perfect legală şi că statul român nu are decât de câştigat.

Mai mult decât atât, Nicolae Nemirschi este la un pas de suspendare, după ce Agenţia Naţională de Integritate a cerut Parchetului să-l ancheteze pentru neconcordanţele din declaraţiile sale de avere. ANI s-a sesizat din oficiu, după ce ministrul a venit cu o a doua declaraţie de avere, la şase luni după cea depusă în ianuarie. Nicolae Nemirschi a făcut astfel, anumite modificări şi completări la declaraţia de avere depusă iniţial.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close