Antena 3 CNN Politică Deputaţii, dependenţi de mobil şi ?glob-trotteri? pe banii bugetarilor. Zeci de mii de lei lunar pentru nevoile de deputat

Deputaţii, dependenţi de mobil şi ?glob-trotteri? pe banii bugetarilor. Zeci de mii de lei lunar pentru nevoile de deputat

Deputaţii, dependenţi de mobil şi ?glob-trotteri? pe banii bugetarilor. Zeci de mii de lei lunar pentru nevoile de deputat
Sursa foto: Camera Deputaþilor
22 Iun 2009   •   17:46

Parlamentarii dau dovadă de multă sârguinţă atunci când vine vorba de cheltuirea banului public. Deşi conducerea Camerei a tot bătut monedă pe bugetul de criză pe care îl are, unii parlamentari de toate culorile politice s-au întrecut să demonstreze că se poate trăi bine şi în vremuri de restrişte. Facturi de telefonie mobilă de ordinul a mii de lei noi decontate, diurne de tranport în străinătate de 4000 de euro, la care s-au adăugat suportarea cazărilor aleşilor din bugetul Camerei, s-au împletit cu cheltuielile de campanie electorală, mulţi deputaţi decontând banii risipiţi pe deplasări şi cazări în ţară, efectuate în peregrinajul lor electoral prin teritoriu. Aleşii nu au uitat de confort nici la nivelul propriilor cabinete parlamentare. Miniştri precum Elena Udrea şi Dan Nica au cheltuit peste 10.000 lei pentru întreţinerea lunară a proprilor cabinete şi a staff-ului de consilieri parlamentari deşi trec arareori pe acolo, prinşi fiind cu treburile guverrnamentale.
Nicu Bănicioiu şi Relu Fenechiu, facturi grele la telefon
Campionii lunii aprilie la nedezlipirea mobilului de ureche pe banii publici par a fi social-democratul Nicolae Băniciou şi liberalul Relu Fenechiu. Pentru primul, Camera a decontat o factură de 2888 lei, în timp ce convorbirile celui de-al doilea deputat au costat 2312 lei.
Potrivit informaţiilor privind cheltuielile efectuate de deputaţi pe luna aprilie, publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL) a cheltuit pe telefonia mobilă în luna aprilie 790 lei, liderul grupului parlamentar al PSD Viorel Hrebenciuc a cheltuit 527 lei pentru telefonul mobil, iar deputatul PSD Adrian Năstase, vicepreşedinte al Camerei, 745 Ron.
Alţi lideri importanţi, precum vicepreşedintele Camerei Ioan Oltean (PDL) a cheltuit 1018 lei, în timp ce colegul său de partid, Albu Gheorghe se poate lăuda cu o factură la mobil de 1143 lei. Vorbitori la telefonul mobil pe banii bugetarilor sunt şi Valeriu Zgonea (PSD) - 696 lei, Mihai Tudose (PSD), preşedinte al Comisie economice - 878 lei, Bogdan Olteanu (PNL), vicepreşedinte al Camerei ? 588 lei, Daniel Buda (PDL) şi Laszlo Borbely (UDMR) cu 981 lei şi, respectiv, 801 lei.
Mircea Duşa şi Mihăiţă Calimente, ?turiştii? lunii aprilie la Camera Deputaţilor
Găuri mult mai mari au provocat la bugetul Camerei, parlamentarii cu gusturi pentru călători în sttrăinătate. ?Glob-trotterii? camerei sunt deputaţii Mircea Duşa (PSD) şi Mihăiţă Calimente (PNL). Dacă social-democratul a dispus de decontări de 16.348 lei pentru călătoriile efecvtuate în luna aprilie, colegul liberal a cheltuit numai 14160 lei în acelaşi scop. La aceste sume s-au adăugat diurna şi cazarea în străinătate de 7910, respectiv 7436 lei.
Cei doi parlamentari sunt urmaţi în topul ?turiştilor? cu mandat de deputat de udemeristul Edler Andras Gyorgy, 15.284 lei pentru deplasări şi 8136 lei pentru cazare, şi de liberalul Relu Fenechiu care a primit 12.796 lei pentru decontarea transportului său în străinătate, la care s-au mai adăugat 3748 lei pentru cazare.
Comparativ, preşedintele Camerei Deputaţilor, Anastase a cheltuit, în aprilie, 3580 lei pentru transportul în străinătate şi 885 lei pentru diurnă. Secretar al camerei şi deputat PDL, Sever Voinescu a raportat cheltuieli de 5861 lei pentru transport, 1770 lei pentru cazare şi 1658 lei pentru diurnă, în timp ce deputatul PSD Robert Negoiţă a decontat, în aprilie, cheltuieli de 2840 lei pentru transportul în străinătate, 2144 lei pentru cazare şi 475 lei pentru diurnă.
Social-democratul Victor Socaciu a cheltuit la rândul său 3533 lei pentru deplasările în străinătate, în timp ce liderul grupului PSD, Viorel Hrebenciuc a făcut cheltuieli de 1862 lei pentru transportul în străinătate, 841 lei pentru cazare şi 685 lei pentru diurnă.

Udrea şi Nica, miniştri cu obraz subţire la nivelul propriilor cabinete de deputaţi
Darnici cu punga bugetară se arată deputaţii şi cu întreţinerea propriilor cabinete din teritoriu sau din clădirea parlamentului. Surprizător, cele mai mari cheltuieli le raportează deputaţii care sunt şi miniştri. Deşi Elena Udrea şi Dan Nica au la dispoziţie consilieri şi birouri în ministerele pe care le conduc, ei nu ezită să cheltuiască 10.000 lei lunar pentru a menţine în stare de funcţionare cabinetele lor de parlamentari în aşteptarea unor vremuri mai negre din punct de vedere politic.
De altfel, spre deosebire de alţi deputaţi mai preocupaţi de salarizarea propriilor angajaţi, Udrea şi Nica au aruncat sume importante ca să nu vadă fir de praf în birourile lor de la Parlament.Elena Udrea a raportat cheltuieli, în aprilie, de 3.921 lei pentru materiale de întreţinere, de 5.624 lei pentru chirii şi utilităţi şi de 3.500 lei cu salariile personalului din biroul său parlamentar. Vicepremier şi ministru al Internelor, social-democratul Dan Nica a avut cheltuieli la cabinetul său de deputat de 4.857 lei cu materialele de întreţinere, 341 lei pentru chirii şi utilităţi şi 5.942 lei pentru salariile personalului.
Preşedinta Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a cheltuit pentru biroul său parlamentar, 4.824 lei pentru materiale, 880 lei pentru chirii şi utilitare şi 4.455 lei pentru salarii. Nici social-democratul Victor Socaciu nu are probleme îna cheltui peste 100 milioane de lei vechi pentru cabinetul său: 5.094 lei au luat drumul materialelor necesare pentru funcţionarea birorului, alţi 2000 lei au fost destinaţi pentru chirii şi utilităţi, iar pentru salariile angajaţilor săi ? 2548 lei.
Alţi parlamentari au preferat să-şi fidelizeze angajaţii, direcţionând toţi banii primiţi de la buget pentru salarizarea lor. Campion este deputatul independent, ex social-democratul Gabriel Oprea care cheltuit în luna aprilie, numai pentru salariile personalului din biroul său parlamentar, 9.678 lei, fără a mai declara alte obligaţii.
La polul opus, econom s-a arătat liberalul Călin Popescu Tăriceanu care a dat 1.791 lei pentru materiale de întreţinere şi 1.851 pentru salariile personalului.

Campanie electorală şi deplasări în ?teritoriu? în contul bugetului Camerei
Cum luna aprilie a fost dedicată campaniei electorale, mulţi deputaţi au preferat să bată ? teritoriul? pentru a promova candidaţii partidului sau a sprijini logistioc efortul de campanie. Cheltuielile legate de transportul intern şi cazare au fost însă suportat tot de Cameră.
Deputatul PDL Petru Movilă conduce acest clasament. El a cerut decontarea a 5952 lei, fiind urmat de Vasile Soporan (PSD) cu 5176 lei. Niţu Adrian Heronel şi Daniel Buda se plasează şi ei în zona celor care au avut nevoie de peste 5000 de lei pentru transportul lunar intern.
Şi alţi politicieni marcanţi au cerut sume importante din parte camerei Deputaţilor pentru propriile deplasări interne. Liberalul Cristian Adomniţei cheltuit 3454 lei în perioada de campanie electorală pentru transportul în ţară, Petre Fargo ? 5090 lei, democrat-liberalul Valeriu Tabără, 4412 lei, liberala Lucia Varga - 5123 lei, iar Gheorghe Zoicaş - 4726 lei.
Deputatul PSD Anghel Stanciu a cheltuit cu transportul în teritoriu 4870 lei, Horea Uioreanu (PNL) ? 4178 lei, Claudia Boghicevici ? 4954 lei, Nicolae Bud - 4203 lei, liberalul Alexandru Chiuariu, 3955 lei, iar deputatul PDL Cionca Arghir Iustian ? 4952 lei.
La PDL, deputaţii Mircia Giurgiu şi Adrian Gurzău au avut, de asemenea, cheltuieli mari cu transportul în teritoriu de 4719 lei şi, respectiv, 4992 lei.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close