Antena 3 CNN Politică Ecce candidatus: Geoană, pretendentul la Cotroceni, propus Consiliului PSD de Iliescu, fostul şef de stat

Ecce candidatus: Geoană, pretendentul la Cotroceni, propus Consiliului PSD de Iliescu, fostul şef de stat

Ecce candidatus: Geoană, pretendentul la Cotroceni, propus Consiliului PSD de Iliescu, fostul şef de stat
Sursa foto: Ion Iliescu
14 Mai 2009   •   18:15

Prezentarea candidaturii lui Mircea Geoană la Cotroceni, dar şi a garniturii de candidaţi PSD pentru Bruxelles a revenit joi,preşedintelui de onoare al partidului Ion Iliescu. ?Poate o fi cu noroc? comentau unii delegaţi veniţi la Consiliul Naţional lărgit al partidului, în timp ce fostul şef de stat propunea asistenţei să susţină candidatura lui Geoană pentru a aniversa 20 de ani de la Revoluţie cu un nou preşedinte al ţării. Ca şi Năstase, fostul lider de partid a trecut rapid peste beneficiile pe care le va aduce ţării o garnitură cât mai mare de eurodeputaţi social-democraţi pentru a prelua ştafeta atacurilor la adresa lui Traian Băsescu.

Liderii PSD au convenit ca preşedintele de onoare al partidului să fie cel care să propună Consiliului Naţional lărgit al partidului susţinerea candidaturii lui Mircea Geoană pentru alegerile prezidenţiale. Iar seniorul mereu pus pe critici la adresa modului de conducere al PSD a lăsat proprile nemulţumiri la o parte pentru a face panegiricul celui care încearcă acum să-i calce pe urmele prezidenţiale.

Iliescu şi-a exprimat "convingerea" că Geoană are şi potenţialul şi capacitatea de învăţare necesare pentru această misiune.
?Trebuie să aniversăm cei 20 de ani de la revoluţie cu un nou preşedinte al ţării. PSD este principalul partid al ţării şi are obligaţia să ofere cea mai bună alternativă pentru funcţia supremă în stat. Geoană are datoria să-şi asume această datorie nu uşoară. Vă fac această propunere cu convingerea că Mircea Geoană are şi potenţialul şi capacitatea necesare pentru această funcţie de înaltă răspundere? a afirmat Iliescu, cerând organizaţiilor judeţene să susţină candidatura liderului PSD la viitorul Congres al partidului.

Traian Băsescu nu a lipsit nici el din discursul fostului şef de stat. Iliescu i-a găsit repede defecte. ?Om al conflictului, prin trăsăturile sale de caracter?, ?incapabil să-şi cultive dialogul politic şi să-şi îndeplinească principala atribuţie care revine, conform constituţiei preşedintelui statului: medierea?, autorul celei mai slabe reprezentări a ţării pe plan internaţional, au fost doar cîteva din sintagmele iliseciene care au curs la adresa actualului ocupant al scaunului prezidenţial.

"Ceea ce a caracterizat prezenţa sa în viaţa politică a ţării şi mai ales în fruntea statului a fost faptul că a devenit principalul factor de discordie permanentă între instituţiile statului şi nu numai. Domnul Traian Băsescu este un conflictual, prin trăsăturile sale de caracter, incapabil să cultive dialogul", a spus Iliescu.

?Alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului trebuie să aducă această schimbare necesară?, a conchis Iliescu.

Chiar dacă a girat candidtura lui Geoană cu susţinerea sa publică, Iliescu nu s-a putut abţine să nu aducă câteva atingeri subtile la adresa modului în care partidul a decis să organizeze acest Consiliu Naţional, el calificând-o la un moment dat o "adunare lărgită". Surse social-democrate ne-au declarat că la ultima şedinţă a conducerii PSD, Iliescu, iritat de ceea ce el a numit a fi mai curând "un miting", a criticat decizia lui Geoanaă de a convoca peste 10.000 de membri de partid la Bucureşti, cu mult peste numărul statutar al unui Consiliu Naţional lărgit.

Antena3.ro

×
Parteneri
România va trimite în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană
x close