Antena 3 CNN Politică Emil Boc: Rolul preşedintelui României este secundar în raport cu Parlamentul

Emil Boc: Rolul preşedintelui României este secundar în raport cu Parlamentul

Emil Boc: Rolul preşedintelui României este secundar în raport cu Parlamentul
02 Dec 2008   •   23:13

?Emil Boc lămureşte foarte multe din problemele de acum prin intermediul unui curs universitar, denumit Instituţii Politice şi Proceduri Constituţionale în România, tipărit în 2003, după ce s-a votat noua Constituţie?, a declarat Mugur Ciuvică, la emisiunea Sinteza Zilei. Preşedintele Grupului de Investigaţii Politice a descoperit că liderul PD-L a publicat un curs universitar, în urmă cu cinci ani, în care explica studenţilor modul în care se numeşte primul ministru.
Astfel, Mugur Ciuvică a remarcat că, în cadrul procedurii de formare a Guvernului, Emil Boc spune că ?rolul preşedintelui României este secundar în raport cu Parlamentul?.
Potrivit cursului liderului PD-L, esenţial în formarea Guvernului rămâne votul de încredere din partea Forului Legislativ întrucât Guvernul răspunde politic în faţa Parlamentului şi nu în faţa preşedintelui României.
?Acest lucru mi se pare foarte corect, pe studenţii săi îi învăţa bine, adică nu le spunea prostiile pe care le spune acuma românilor? a declarat Mugur Ciuvică.
Spre finalul cursului citat de Mugur Ciuvică, la capitolul ?Desemnarea primului-ministru?, Emil Boc pune punctul pe ?i? şi îşi învaţă studenţii de bun simţ:
?Preşedintele României nu se bucură de independenţă totală în desemnarea primului ministru. Chiar dacă preşedintele României nu este obligat să ţină cont de părerile partidelor consultate, considerăm că va putea desemna în funcţia de prim-ministru doar pe acel candidat care are suportul majorităţii parlamentare?, se arată în cursul lui Emil Boc, publicat în anul 2003.
?Mi s-a părut interesantă producţia aceasta a domnului Boc din 2003, care mai arată un lucru: e foarte multă bătaie de joc în politica românească?, a spus Mugur Ciuvică.
?Toată campania electorală şi-au bătut joc de noi şi de public toate partidele nerăspunzând la întrebarea: cu cine vor face Guvernul, cu cine vă veţi alia? Ei ne-au cerut nouă un vot în alb, au spus, votaţi-ne că apoi vedem noi cum ne aliem, nu trebuie să ştiţi voi dinainte?, a încheiat Mugur Ciuvică.


Vedeţi înregistrările emisiunii Sinteza Zilei
Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3
Vedeţi prezentarea jurnaliştilor Antena 3
Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close