Antena 3 CNN Politică EuObserver: Adrian Severin încearcă să o discrediteze în Europa pe Monica Macovei

EuObserver: Adrian Severin încearcă să o discrediteze în Europa pe Monica Macovei

EuObserver: Adrian Severin încearcă să o discrediteze în Europa pe Monica Macovei
Sursa foto: Adrian Severin
29 Mai 2009   •   11:01

Inserarea fostului ministru român al justiţiei, Monica Macovei, pe o listă a socialiştilor europeni cu "cei mai îngrozitori 12 candidaţi la euroalegeri" la alegerile pentru Parlamentul European ar servi intereselor şefului delegaţiei române a socialiştilor, Adrian Severin, care încearcă de mult timp să o discrediteze în Europa, susţine EuObserver. Publicaţia pune campania PES de atac la imaginea unor candidaţi la PE pe seama rezultatelor ultimelor sondaje care creditează Partidul Popularilor Europeni drept favorit în această cursă electorală, iar pe socialiştii europeni drept secundanţi.Delegaţia europarlamentarilor PSD pune însă sub semnul întrebării motivaţia demersului EuObserver, amintind că aceeaşi publicaţie a prezentat acum câteva zile un top al celor mai puternice femei candidate la PE, în care au inclus-o şi pe Monica Macovei.

Cotidianul belgian aminteşte că socialiştii europeni au iniţiat un atac provocator înainte de votul de săptămâna viitoare pentru Parlamentul European, întocmind o listă cu "cei mai îngrozitori 12 candidaţi la euroalegeri" de la celelalte partide politice.
Pe lista respectivă cei mai mulţi nominalizaţi, nouă, se regăsesc din rândurile Partidului Popular European, de centru-dreapta.
Dacă în cazul şefului Partidului Naţional Britanic, de extremă-dreapta, Nick Griffin, punerea pe lista este explicabilă el fiind condamnat pentru incitare la ură rasială şi negare a Holocaustului, Monica Macovei, fostul ministru român al justiţiei, care figurează pe aceeaşi listă pentru că este "un critic perpetuu al ritmului reformei justiţiei în România" şi pentru că este "o persoană controversată", remarcă EUobserver.
Purtătorul de cuvânt al PES Julian Scola a explicat pentru EUobserver că nu au existat nişte criterii specifice pentru a include pe listă candidaţii. "E doar o selecţie de candidaţi. Unele vederi sunt ofensive şi unele pot fi considerate absurde. Sperăm să stârnim un interes în aliaţii europeni ale unor partide pentru care oamenii ar putea sau nu să voteze", a explicat purtătorul de cuvânt. El a subliniat că partidul său nu compară politicienii unul cu ceălălalt şi nu există nicio încercare de a face o legătură între ei.
PPE a respins gestul socialiştilor spunând că PES vrea să deturneze atenţia. "În loc să dezbată probleme serioase de care sunt interesaţi cetăţenii europeni, PES a recurs la populismul ieftin", a declarat şeful PPE, Wilfried Martens.
Euobserver susţine însă că iniţiativa PES ridică multe semne de întrebare cu privire la motivaţia pentru care au fost aceşti politicieni incluşi pe ceastă listă. În opinia publicaţiei, a o pune pe doamna Macovei pe listă, de exemplu, ar putea oferi un sprijin social-democratului Adrian Severin, care încearcă de mult timp să o discrediteze în Europa.

În replică, grupul europarlamentarilor social-democraţi pune la îndoială independenţa editorială a publicaţiei belgiene, invocând un top cu cele mai puternice eurocandidate prezentat acum două zile în paginile EuObserver, printre care se numără şi fostul ministru român al Justiţiei, Monica Macovei.

"Afirmaţiile făcute de portalul EUObserver sunt simple speculaţii pe seama domnului Adrian Severin. Este normal ca un ziar care a plasat-o pe doamna Macovei între aşa-numite "femei cruciate" cu doar doua zile înainte (http://euobserver.com/843/28194 ) să incerce, ca o chestiune de consecvenţă editorială, să pună la îndoială un top negativ în care este prezentă Monica Macovei" se arată într-un comunicat de presă al Delegaţiei social-democrate române în Parlamentul European.

Antena3.ro

×
Parteneri
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație
x close