Antena 3 CNN Politică Frunda: ?Dacă minoritatea romă ar fi bine condusă, ar putea avea partid parlamentar?

Frunda: ?Dacă minoritatea romă ar fi bine condusă, ar putea avea partid parlamentar?

Frunda: ?Dacă minoritatea romă ar fi bine condusă, ar putea avea partid parlamentar?
Sursa foto: Gyorgy Frunda
19 Mai 2009   •   15:04

Minoritatea romă din România ar putea avea propriul partid parlamentar dacă ar fi bine condusă, a apreciat marţi senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, preşedintele delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În opinia liderului udemerist, dacă această minoritatea ar da dovadă de unitate ar putea trata altfel cu Guvernul şi Parlamentul, iar doleanţele lor s-ar putea face mai bine ascultate.
Frunda a afirmat că o minoritate naţională poate să se integreze dacă are conducători personalităţi intelectuale puternice, dar că în România există "puţine personalităţi puternice" ale minorităţii rome.
"Şi eu cred că, dacă minoritatea romă ar fi bine condusă, ar putea avea partid parlamentar şi cred că acesta ar putea fi viitorul. Ei se declară romi circa 600.000, conform recensământului din 2002, dar real ştim că-s mai mulţi. După unele surse, mai mulţi ca noi, ungurii din România. Şi atunci logic ar fi să aibă propriul partid politic, ceea ce creează un dialog între Parlament, Guvern şi minoritatea respectivă şi altfel poţi discuta", a declarat Frunda.
Senatorul a susţinut că statul trebuie să se implice în soluţionarea problemei comunităţilor de romi prin măsuri şi construirea de programe naţionale, cel educativ având rolul de a pregăti elite.
"La şcoala primară să continue acest trend pozitiv de a-i şcolariza pe toţi copiii romi, pentru că din păcate în ultimii ani a crescut rata analfabetismului în rândul lor. Mai departe, elevii romi, când ajung în clasa a opta, să nu se oprească acolo, să se însoare sau să se mărite, ci să meargă la şcoli de arte şi meserii", a arătat Frunda.
În opinia senatorului UDMR, minoritatea romă trebuie să îşi păstreze meseriile tradiţionale, dar cel puţin o parte din elevii care au absolvit liceul ar trebui să ajungă la facultate, în baza unor locuri asigurate prin "discriminare pozitivă", pentru a deveni profesori, judecători, medici, psihologi.
Antena3.ro

×
Parteneri
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat
x close