Antena 3 Politică Grupurile politice din Parlamentul European. Vezi din ce familii fac parte partidele de la noi din ţară

Grupurile politice din Parlamentul European. Vezi din ce familii fac parte partidele de la noi din ţară

07 Iun 2009   •   09:37
Grupurile politice din Parlamentul European. Vezi din ce familii fac parte partidele de la noi din ţară
Sursa foto: parlament european

Şapte grupuri politice activează în Parlamentul European. În ele se întâlnesc politicieni din peste 160 de partide. Cel mai mare grup politic european este Grupul Partidului Popular European şi al Democraţilor Europeni, cu 288 de membri. Cel mai mic este Grupul Independenţă şi Democraţie, cu 22 de membri. 30 dintre deputaţii europeni sunt neafiliaţi.

Deputaţii europeni nu sunt organizaţi după naţionalitate în Parlamentul European, ci în funcţie de apartenenţa politică. Grupurile politice europene includ membrii partidelor naţionale cu aceleaşi principii ideologice şi opinii politice.

Grupul Partidului Popular European şi al Democraţilor Europeni a avut în legislatura actuală 288 de membri în Parlamentul European. La acest grup este afiliat şi Partidul Democrat Liberal. Liderul celui mai mare grup politic de la Parlamentul European, francezul Joseph Daul, a declarat că priorităţile grupului său sunt politica monetară, politica energetică şi combaterea schimbărilor climatice.

Al doilea grup ca mărime este Grupul Socialist din Parlamentul European la care este afiliat şi Partidul Social Democrat. Liderul acestui grup a subliniat că partidul său doreşte ?mai multă justiţie socială şi consolidarea controlului pieţelor".

Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, condus de Graham Watson, are acum 100 de reprezentanţi şi este al treilea grup ca mărime din Parlamentul European. La acest grup este afiliat şi Partidul Naţional Liberal.

Pe lângă acestea, mai sunt alte patru grupuri politice constituite în Parlamentul European. Este vorba despre Grupul Uniunea pentru Europa Naţiunilor, Grupul Verzilor - Alianţa Liberă Europeană, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene - Stânga Verde Nordică.

Cel mai mic grup european, format din 22 de membri este Grupul Independenţă şi Democraţie. Membrii acestui grup se opun Tratatului de la Lisabona şi uniunii politice a Europei.

Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close